Idén újra a megszokott körülmények között adták át az Olivier-díjakat Londonban. A West End legjobb darabjai és művészei a Royal Albert Hall-ban vehették át a nekik járó elismeréseket egy hatalmas show keretein belül.

Április 10. nagy nap volt az angol színházvilág életében, ugyanis a tavalyi rendhagyó Olivier-díjátadó után most végre élőben találkozhattak a szakma legjobbjai. Az esemény műsorvezetője ismét Jason Manford volt, de megjelentek olyan elismert színészek is, mint Tom Felton, Kit Harrington vagy Keala Settle. Az Olivier-díj a brit színház legnagyobb elismerése, amelyet 1976 óta kapnak meg az arra méltó művészek. Különböző kategóriákban értékelik többek között az év legjobb musicaljeit, prózáit, díszleteit, jelmezeit, rendezőit, színészeit, színésznőit.

Eddie Redmayne és Jessie Buckley a Kabaréban (Fotó: The New York Times)

Idén a musicalek közül a Kabaré volt a legsikeresebb, összesen 7 Olivier-díjat zsebelt be, köztük a Legjobb Felújított Musical, valamint mind a négy olyan kategóriában is győztek, amelyek a színészeket és színésznőket ismerik el. Eddie Redmayne, Jessie Buckley, Elliot Levey és Liza Sadovy mind elismerően nyilatkoztak az egész társulatról, akik egy lenyűgöző produkció keretein belül változtatták át minden nap a London’s Playhouse Theatre-t a híres Kit Kat Clubbá. A kivételes darab rendezője, Rebecca Frecknall is átvehette a megérdemelt díjat.

Richard Parker a Zöld Szőnyegen (Fotó: Getty Images)

Az este másik nagy nyertese a prózai darabok kategóriáiban a Pi élete lett: Yann Martel filozofikus regényét Lolita Chakrabarti adaptálta színpadra. A lélegzetelállító történet a filmvásznat már meghódította 2012-ben, és összesen 4 Oscar-díj büszke tulajdonosa. A Wyndham’s Theatre adaptációja elsősorban azért különleges, mert a történetben szereplő állatokat bábként jelenítik meg a színészek. Nagy öröm volt látni, hogy a bábszínészek munkáját és tehetségét is fel- és elismerték, és Richard Parker megkapta az őt megillető Olivier-díjat. Parker a darabban szereplő tigris, akit hét színész kelt életre az előadás során. Az angol közönség a War Horse című darabban láthatott már hasonló technikákat, viszont a Pi élete a zseniálisan megformált bábmakettek mellett a díszletért és a fények alkalmazásáért is elnyerte az Olivier-díjat, olyan előadásokat megelőzve, mint például a Moulin Rouge. A darab címszereplője, Hiran Abeysekera pedig a Legjobb Színésznek járó elismerést kapta meg.

A Legjobb Musical a Vissza a jövőbe zenés adaptációja lett, illetve olyan produkciók is győztesen távoztak, mint a Moulin Rouge (Legjobb Jelmez), a Csillagképek (Legjobb Felújított Darab), az Anything Goes (Legjobb Koreográfia) vagy a Bob Marley életét feldolgozó Get Up, Stand Up! (Legjobb Zene).

A teljes díjátadó ceremónia itt megtekinthető:

Kiemelt kép: Jessie Buckley és Eddie Redmayne (Fotó: PA Media)