Isaac Asimov 1956-os A mezítelen nap című regénye ihlette a TRIP alkotóit, amikor belefogtak a Tisztuló égbolt című színdarab elkészítésébe. A világ egyik legismertebb sci-fijének alapötletét felhasználva Fabacsovics Lili írta a történetet, amelyet Magács László állít színpadra.

A darab ötlete a pandémia alatt fogalmazódott meg Magács Lászlóban, akit az érdekelt leginkább, hogyan éltük meg mi magunk az el- és bezártságot, amihez Asimov műve kiváló inspirációt jelentett. Az alkotók azonban máshová helyezték a történet és a karakterek fókuszát, számukra az elsődleges az emberi tényezők megértése volt, illetve annak vizsgálata, hogyan hat az egyes emberekre, ha olyan alapvető igények elnyomására neveli a társadalom polgárait, mint például a társas lét iránti vágy.

A cselekmény egy olyan bolygón játszódik, amelynek lakói szinte soha nem találkoznak személyesen. Zártan, magányosan, kommunikáció és kapcsolat nélkül élik az életüket. A Solárián történelme során először történik gyilkosság, aminek kivizsgálására a Földről hívnak egy elismert nyomozót. John detektívnek azonban nemcsak a bolygó sajátosságaival és a rá váró rejtélyes gyilkossággal kell megbirkóznia, hanem a helyiek mélyről fakadó magabiztos lenézésével, valamint a saját érzelmeivel is. Az eset ugyanis egyértelműnek tűnik: az áldozat közelében a feleségén kívül senki más nem tartózkodhatott – ez ugyanis a bolygó egyik alapszabálya. Azonban valami mégse stimmel az üggyel: kezdve ott, hogy hiányzik a gyilkos fegyver. John detektív a nyomozás során hamar rájön, hogy itt bizony nem egyedi esetről van szó, és a tudós rejtélyes halála mögött valami sokkal nagyobb titok rejtőzik. A bűnügy felderítését azonban nem segíti, hogy a nyomozónak nem csak a titkokkal és a helyiek ellenszenvével kell megküzdenie, hanem saját érzéseivel is – amik ráadásul épp a gyanúsított felé vonzanák.

Pillanatkép a Tisztuló égbolt olvasópróbájáról (Fotó: Éder Vera)

A darabban fontos szerepe jut a hitnek, a szerelemnek, a büszkeségnek és természetesen a rejtélynek is. A történet egyszerre ötvözi a színházban kísérleti műfajoknak is mondható science-fiction és krimi elemeit, ugyanakkor legalább ilyen fontos benne a szerelmi szál, ami a megjelenített társadalom sajátosságai miatt egyáltalán nem a megszokott módon bontakozik ki a nézők előtt. A történet szereplőit Porogi Ádám, Ódor Kristóf, Lénárdt Laura, Kocsis Pál, Fátyol Kamilla és Cserna Antal kelti élete. A bemutatóra várhatóan szeptemberben kerül sor.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Tisztuló égbolt olvasópróbájáról (Fotó: Éder Vera)