A Magyar Nemzeti Galéria 2022-ben is világszínvonalú kiállításaival várja látogatóit: a magyar gótika bemutatásától kezdve a reformkoron és a századfordulós műremekeken átívelő tárlatok mellett helyet kap az 1800 utáni nemzetközi alkotók műveit bemutató tárlat is, Delacroix-tól Vasarely-ig címmel. Munkácsy és Mednyánszky művészetét friss kontextusba rendezve tekinthetik meg a látogatók Változatok a realizmusra címmel, a Modern idők művészetét kedvelőknek pedig Ferenczy Károly, Czóbel Béla és Csontváry Kosztka Tivadar műveiből összeállított tárlattal készült a Galéria.

Április 20-án folytatódik a Magyar Nemzeti Galéria különleges esti programsorozata, a Múzeum+. Ezalkalommal a Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című időszaki kiállítására reflektálva mutatja be tárlatvezetéssekkel, kerekasztal beszélgetésekkel és kézműves workshopokkal kiegészülve az 1920-as, 1930-as évek csillogását. Az I. világháborút követő dinamikus gazdasági, társadalmi átalakulást a kiállítás fókuszába helyezett plakátgyűjteményen keresztül ismerhetjük meg. A roaring ’20s életérzés, a világháború borzalmait követő mámoros esték utáni vágy átalakította a divatot, a lakberendezést, de az építészetet is. A mulatók és a mozi térhódítása, az autók tömegcikké válása vagy a tengerentúli turizmus megjelenése mind jellemezte a kor emberének igényét és a gazdaság hihetetlen növekedését.

A programsorozat részeként egy kreatív workshopon résztvevők megtervezhetik saját plakátjukat, a Lépésváltás-kiállításban pedig kurátori tárlatvezetésen keresztül Keserü Ilona, Maurer Dóra és Kemény György (1945 után) műveit mutatják be.

Az art deco volt az első olyan stílusirányzat, amely globális hatást tudott gyakorolni filmre, színházra, zenére, építészetre, képzőművészetre és az iparművészetre is. Kelet és Nyugat eklektikus stílusjegyeinek izgalmas találkozását Bellák Gábor művészettörténész tolmácsolásában ismerhetjük meg mélyebben. Kerekasztal beszélgetés formájában elevenedik meg Berény Róbert, Lukács Kató, Réz Diamant Gábor és sok más kiemelkedő kortárs tervező plakátművészete, a kiállítás kurátorai részvételével.

Bepillantást nyerhetünk a korszak pezsgésébe tematikus tárlatvezetések során, úgy is, mint: Görlök, garçonne-ok, dzsigolók: új férfi- és nőtípusok a húszas évek művészetében; A harmónia keresése: munka, élet és művészet a századfordulón vagy Bűnös élvezetek – a századforduló művészete.

A kellemes élő zene, melyet Gerlóczy Zsigmond és Kelemen Hanna duójának köszönhetünk, illetve a finom falatok és italok – a Big Ben Teaház és a Pátzay pincészet jóvoltából – ugyancsak elmaradhatatlanok ezúttal is.