Október 24-én, hétfőn este mutatja be a Gólem Színházban az Apertúra (az egykori k2 Színház) és a KVTársulat legújabb, közös előadását. A Felhőkakukkvár című produkció szövegkönyvét Arisztophanész drámái alapján Fábián Péter írta.

Az idén 15. születésnapját ünneplő KVTársulat ez év februárjában kezdett közösen dolgozni, gondolkozni és alkotni az Apertúrával. Arisztophanész három komédiája nyomán készültek egy előadást létrehozni arról, hogy mi történne, ha egy nap a nők fellázadnának, és átvennék a hatalmat a politikai életben. Ám ekkor a való élet közbeszólt: a háború nem egy másik kontinensen, biztonságos távolban, hanem itt, a szomszédban tört ki. Így egyértelművé vált, hogy nem tudják úgy folytatni a munkát, mintha semmi sem történt volna, ezért Fábián Péter rendező vezetésével újratervezés történt. Az alapötlet szerint a szerző maradt, de a téma változott. „Régóta foglalkoztatnak Arisztophanész komédiái, melyekben hétköznapi emberek próbálnak meg reagálni az őket körülvevő történelmi helyzetre. Húsba vágó aktualitást adott a Mester felvetéseinek a szomszédunkban kirobbant háború, és úgy éreztem, most eljött az ideje újra fogalmazni ezeket a kétezerötszáz éves kérdéseket, persze új fénytörésben, de hűen az eredeti művek hangulatához: szembe röhögni a borzalmat, fügét mutatni a háborúnak, és kutatni, mit tehet a kis ember, ha a nagy emberek úgy döntenek, ideje fegyvert rántani. Mindezt egy abszurdba hajló bohóctréfába ágyazva – ebből született a Felhőkakukkvár alapötlete” – mondta el Fábián Péter.

A történetben az Apertúra és a KVTársulat színművészei, Formán Bálint, Gyöngy Zsuzsa, Király Dániel, Razvaljajeva Anasztázia, Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina lesznek láthatóak. Az előadás zenéjét Razvaljajeva Anasztázia szerezte, a jelmezeket Háda Fruzsina tervezte.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Felhőkakukkvár című előadásból (Fotó: Toldy Miklós)