Kihirdették a 76. Cannes-i filmfesztivál nyerteseit, többek között a legjobb rövidfilm kategóriában is ítéletet mondtak. Utóbbinál 4288 benevezett alkotásból 11 versenyezhetett az Arany Pálma-díjért, a zsűri – amelynek a Balázs Béla-díjas érdemes művész, rendező és forgatókönyvíró, Enyedi Ildikó is tagja volt – végül  Buda Flóra Anna 27 című animációs kisfilmjének szavazta meg az elismerést, amelyet maga Enyedi Ildikó adott át az esemény záróünnepségén. Ebben a kategóriában utoljára 2002-ben nyert magyar alkotás, akkor Mészáros Péter Eső után című rövidfilmje diadalmaskodott.

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs rendező tanszékén, diplomafilmje, az Entrópia a 2019-es Berlinálén mutatkozott be, ahol el is hozta a Teddy-díjat. A 27 című alkotását is itthon szerette volna elkészíteni, de a Nemzeti Filmintézet háromszor is elutasította a projekt támogatását, ezt követően a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában tudott megvalósulni. A rendező Cannes-ban ekképpen nyilatkozott a tíz évig készített kisfilmről:  „A film arról szól, hogy egy fiatal nőnek hogyan kapcsolódik a szexuális fantáziájához az a bezártság, amit felnőttként egy szüleinél élő nő megél. Ezért egy szociópornót készítettem”.

Buda Flóra Annának már vannak is tervei a jövőre nézve, szeretne például élőszereplős filmet is rendezni. De előtte még a 27-et a hazai nézők is megnézhetik majd a június 1. és 7. között megrendezésre kerülő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, valamint megméretteti magát az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is. Szívből gratulálunk az Arany Pálmához!

Kiemelt kép: Buda Flóra Anna az Arany Pálma-díjával (Fotó: Patricia De Melo Moreira/AFP)