Április 11-én, a Költészet Napja alkalmából online előadással készül a Marczibányi Téri Művelődési Központ: az esten Arany János versei hangzanak el, Nagyváradi Erzsébet színésznő és Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, valamint Draskóczy Lídia hegedűművész is közreműködik.

„…nem csak azért, mert az egy órás műsorban minden elhangzó írást, mondatot és szót – két kivétellel – Arany János írt le, hanem azért is, mert minden arannyá változott, amihez a kivételes zsenink hozzányúlt. No meg azért, mert aranyat ért egykor is, most is, minden bölcs, építő gondolata, humorsziporkája, múltat megéneklő hősi és hőst teremtő alkotása. Legyen az például vers, ballada, esszé vagy műfordítás. Nagy szelleméhez méltó nagy műveiből villant fel részleteket az alkotópáros. Megidézik, bemutatják a szerény, visszahúzódó, családszerető, magát alábecsülő – emiatt írásainak szereplőiben bujkáló – nagyszerű szellemóriást. A rövid műsor megpróbálja az igényes közönséget megmártóztatni nyelvünk zenéjében, varázsában. Arany János csodavilága, nyelvi gazdagsága, leleményessége, ma is az egyik fő fegyvertársunk a magyar nyelv veszni látszó becsületének helyreállításában.” – ajánlják a műsort a nézők figyelmébe a szervezők.

Az esten elhangzik többek között a Levél Petőfinek, az Ágnes asszony, az Epilógus, a Magányban, a Sejtelem című vers, valamint részleteket hallhatunk a Toldi, a Bolond Istók, a Vojtina ars poeticája, Az elveszett alkotmány és a Toldi estéje című művekből, továbbá a Szentivánéji álom 2. felvonásának 1. színe (Titánia és Oberon jelenete) is előadásra kerül. A műsor ingyenesen lesz megtekinthető, Facebook Live keretében.

Kiemelt kép: Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön (fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ)