Virágvasárnapi kamarakoncerttel és Garaczi László könyvbemutatójával indul az április az Óbudai Társaskörben, Kana Furukawa koncertet ad, a 100 évvel ezelőtt született Tátrai Vilmos hegedűművészre hangversennyel emlékeznek és színpadra lép még többek között a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band és Falusi Mariann is.

Az Óbudai Kamarazenekar virágvasárnapi koncertje lesz az áprilisi programsorozat felütése, a következő program pedig 5-én Garaczi László új regényének bemutatója, a szerzővel Veiszer Alinda beszélget. A Weszteg nem csupán a lenyúzott személyiségek groteszk társadalmi tablója vagy az elmúlt éveinket alapvetően felforgató járvány ironikus krónikája, hanem melankolikusan pulzáló dezillúziós szerelmi regény. 14-én, pénteken este Girán Péter ad gitárestet a Till Ottó-teremben: műsorának első felében saját kompozíciókat is játszik, a második részben szabad flamenco-programmal készül. Másnap a 110 évvel ezelőtt született Tátrai Vilmos hegedűművészre, a Magyar Állami Hangversenyzenekar legendás koncertmesterére, valamint a Tátrai vonósnégyes és a Magyar Kamarazenekar alapítójára emlékeznek, az est a Tátrai 110 rendezvénysorozat része is egyben. A képzőművészet szerelmeseinek sem kell szomorkodniuk: a Pincegalériában Madácsy István grafikusművész és tanítványainak kiállítása nyílik meg április 13-án. A Gradus című kiállítás-sorozat keretében mesterek és jelenlegi, illetve volt tanítványok munkái kerülnek egymás mellé, akik máig egyfajta szellemi-művészeti közösséget alkotnak. Szabad szemmel címmel kerül sor Dr. Gadó Klára fotókiállításának megnyitójára április 19-én, szerdán, este hatkor. A tárlatot a kurátor, Keleti Éva fotográfus nyitja meg, az esemény házigazdái: Szegvári Katalin újságíró és Vass Lajos igazgató.

Tátrai Vilmos (Fotó: momus.hu)

Októberben 1-jén ünnepli megnyitásának 35 évfordulóját az Óbudai Társaskör. Áprilistól havonta egy, a jubileumhoz kapcsolódó kiemelt esemény vezeti fel a jubileumot – első alkalommal a dzsessz kerül a középpontba. Az április 21-i program (Jó kör, jó helyen) háziasszonya Szulák Andrea lesz, fellép a Budapest Ragtime Band valamint Falusi Mariann, Balázs Elemér, Bényei Tamás, Kovács Ferenc „Öcsi”, Oláh Kálmán és Szalóky Béla. A Párosan szép sorozatban híres operaénekes párok előadásában hangzanak el remekbe szabott áriák és duettek, és a szereplők a műveken keresztül bepillantást engednek a közönségnek a művészházaspárok kicsit sem egyszerű életébe a műsorvezető, Becze Szilvia segítségével. Az április 23-i est főszereplői: Gál Erika és Szvétek László, zongorán közreműködik: Szennai Kálmán.

Április 25-én, kedden Sapporótól Budapestig címmel ad koncertet Kana Furukawa: 2022-ben a fiatal zongorista nyerte a japán Sapporo Concert Hall által gondozott, 24. alkalommal megrendezett, Liszt nevével fémjelzett versenyt. A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand szervezésében, a Sapporo Concert Hall együttműködésével és támogatásával valósul meg. Műsoron Bach, Schumann, Beethoven és Liszt művei, a klasszikusok mellett pedig egy különlegeséggel is találkozhat az érdeklődő közönség: a szintén fiatal, japán zeneszerző, Hiroki Tanaka művének ősbemutatója is része a koncertnek. A hónap végén, 28-án Kiss Gy. László tárogatóestje várja a közönséget, másnap, a Hot Jazz Band olyan csillagokat idéz meg, mint Karády Katalin, Jávor Pál, Kabos Gyula, Latabár Kálmán, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington.

A részletes programleírás az Óbudai Társaskör oldalán található. 

Kiemelt kép: Hot Jazz Band (Fotó: Mario Gray)