Áprilisban két alkalommal, 29-én és 30-án lesz látható a Trafó Nagytermében a francia Compagnie XY és Rachid Ouramdane közös produkciója, a Möbius.

A Möbius-szalag elkészítéséhez egy papírcsíkot kell összeragasztanunk úgy, hogy az egyik végét elfordítjuk 180 fokkal, így a kétdimenziós felületnek egyetlen oldala és egyetlen éle lesz. Ahogy ez az iparban sokat használt eszköz az önmagába forduló, folytonos és végtelen körforgás érzetét kelti, úgy áramlik a Möbius alatt a színpadon egy csoport akrobata egyszerre, széttartóan, spirálba fonódva, mindeközben keresik az egyén szerepét a közösségben, a természetet a kultúrában, a kívült a belülben.

A Compagnie XY az egyik legelismertebb újcirkuszi csapat Franciaországban, akik nem ismeretlenek a magyar nézők előtt, hiszen az elmúlt években két előadásukat, a Le grand C-t és a Mégsincs estét is vendégül látta a Trafó. A mostani előadás a csapat Rachid Ouramdane koreográfussal közös munkájának eredménye, Ouramdane szintén visszatérő vendég a Trafóban: Torzió című duettjét 2017-ben láthatta a közönség. A Möbius az első cirkuszi rendezése, így nem meglepő, hogy keverednek benne az akrobatika, a tánc és a színház elemei. A társulat a koreográfussal közös együttműködéséről úgy nyilatkozott, hogy egész eddigi munkájuk mind azért volt, hogy ehhez az előadáshoz elvezesse őket. Ezt az utat a precizitás, az érzékenység és ez a mottójuk szegélyezte: „egyedül gyorsabban megy – együtt tovább megyünk”.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Möbius című előadásból (Fotó: Christophe Raynaud De Lage)