Áprilisban a Radnóti Színház két előadását nézhetjük meg újból az online térben: a költészet napján, április 11-én Térey János Asztalizenéjét Bagossy László rendezésében, 25-én pedig legfrissebb bemutatójukat, Schiller Don Carlosát, amely a márciusi online premier óta most lesz látható először.

A több díjjal is elismert Asztalizene című színdarab 2007 és 2010 között volt látható a Radnóti Miklós Színházban, olyan színészekkel, mint Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia, Karalyos Gábor, Schneider Zoltán, Marjai Virág és Adorjáni Bálint. A történet szerint egy tél végi estén kis társaság gyűlik össze a budai White Box nevű étteremben. Csupa fiatal, sikeres vagy kevésbé sikeres ember: barátok és ellenfelek, szeretők és megcsalt feleségek, törzsvendégek és váratlan látogatók. Egy feltörekvő ügyvédnő, egy megfáradt baleseti sebész, egy másodrangú operaénekesnő, egy meg nem értett díszlettervező, egy sikeres vállalkozó, egy családanya és egy magányos színikritikus. Míg lent a városban zajlik az élet, autókat borogatnak és kukákat gyújtanak fel, addig a budai étteremben látszólag béke és egyetértés honol. Úgy tűnik nem történik semmi említésre méltó: legfeljebb valaki megcsal valakit, valaki hazudik a barátjának, valakiről kiderül, hogy gyereket vár és valaki örökre szakít valakivel. A szarvasgomba, a kaviáros fügesaláta, a marinált lazac és a bélszín carpaccio mellé legfeljebb csak egy kis borfolt kerül a damasztabroszra. Az előadás felvételét április 11-én, 19 órakor közvetítik majd.

Schneider Zoltán és Kovács Patrícia az Asztalizene című előadásban (Fotó: eszinhaz.hu)

A teátrum legfrissebb produkciója – sok másikhoz hasonlóan – végül az online térben debütált márciusban. Nagy Péter István a lélektani dráma határán billegő előadást rendezett Schiller Don Carlosából, ami nem csak a billegés miatt izgalmas, hanem a komplexitása okán is: a színpadi jelenlétet fokozza és a furcsán tükröződő, zeg-zugos, költői teret tágítja az élő kamera használata, a részben élő zene pedig hangszőnyegként terül az előadás alá. Kis és nagy kérdésekről szól, elsősorban a család és a politika összefonódásáróla dráma, amely attól aktuális, hogy egyszerűen “megszólal”.

Az előadás érdekessége még, hogy ebben a darabban látható először együtt a színpadon a Radnóti Színház társulatának három új tagja: Mészáros Blanka Erzsébet királynőt, Nagy Márk Don Carlost, Baki Dániel Posa márkit alakítja. II. Fülöpként László Zsoltot, Eboli hercegnőként Sodró Elizát, Alba hercegként Rusznák Andrást, Domingóként Pál Andrást, Lerma grófként Gazsó Györgyöt láthatjuk. Vendégművészként M. Kecskés András (főinkvizítor), Gyulai-Zékány István (Henarez) és Berényi Nóra Blanka egyetemi hallgató (Mondecar márkinő) érkezett a színházhoz. Az előadás április 25. 19 órától április 27. 19 óráig bármikor megtekinthető, akár többszöri alkalommal is.

Kiemelt kép: László Zsolt és Nagy Márk a Don Carlos című előadásban (fotó: Dömölky Dániel – Radnóti Színház)