A tatabányai teátrum kínálatában három előadás tekinthető meg, melyek ezúttal is a korábbi évadok nagy szakmai és közönségsikerei.

Április 2. és 5. között látható a Sztárcsinálók az első magyar rockopera, Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor párosától, mely tele van szellemes, játékos anakronizmusokkal, mai áthallásokkal, miközben az ókori Rómában játszódik. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt megmérgezi felesége, az ambiciózus Agrippina, hogy helyette a fiát, Nerot ültesse a trónra. Agrippina és a fiú nevelője, Seneca azt gondolják, hogy az új császárt bábként használva, a háttérből majd gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. Nero környezetéből eltávolítanak mindenkit, akik terveik útjában állnak és elkezdik a fiatal császár átnevelését. A költői ambíciókat dédelgető Nero azonban hamarosan felülírja a hatalomra éhes páros terveit. Kicsapongó életmódot folytat és elteszi láb alól féltestvérét, Britannicust, akinek egyetlen bűne az, hogy tehetségesebb költő, mint ő. Seneca és Agrippina megrémülnek, de Nerot már nem lehet megállítani. Ámokfutása mindent és mindenkit maga alá temet. Az előadást Nagy Viktor rendezésében láthatják.

Április 9. és 11. között tekinthetik meg a Tribádok éjszakája a koppenhágai Dagmar Színházban játszódik, ahol éppen Az erősebb című Strindberg-darabot próbálják. Jelen van az író, a rendező és természetesen a két színésznő is, akik játsszák a drámát. Közülük az egyik Strindberg felesége, Siri von Essen, a másik pedig egy „dán tribád”, Siri barátnője és szerelme. Tehát a drámai alaphelyzet adott, nem csak a színpadon, azon kívül is. Per Olov Enquist darabja nem szokványos, ámde szerte a világon nagy sikerrel játszott dráma, ami egy megbukott darabról és egy megbukott házasságról szól. A Jászai Mari Színház társulatának előadása Guelmino Sándor rendezésében látható.

Adott egy francia hegyi kastély és a benne élők: egy nagymama, egy anya, egy nagynéni, egy sógornő, két lánygyermek és két alkalmazott: csupa nő. És persze a férfi, aki férj, apa és szerető egy személyben. Ő az, aki karácsony reggelén már nem kel ki ágyából: hátából egy kés áll ki. Van tehát egy hulla és nyolc lehetséges gyilkos. Megannyi indíték a gyilkosságra. A nyolc nő nyomozni kezd, és számtalan titok lepleződik le, a bűnjelek pedig egyre csak szaporodnak: egy elvágott telefonvezeték, két elnémított kutya, egy váratlanul előkerülő pisztoly, ami ha már előkerült, annak rendje és módja szerint el is dördül. De lesz-e több áldozat? Adott tehát egy népszerű szerző, aki a még nálánál is népszerűbb Agatha Christie méltó tanítványa. Adott egy darab – a Nyolc nő –, ami krimi is, vígjáték is egyben, sőt még zenés film is készült belőle 2002-ben, szinte az összes francia sztárszínésznőt felvonultatva. Az előadást április 16. és 18. között streameli a Jászai Mari Színház.

Kiemelt kép: jelenet a Sztárcsinálók című előadásból (Fotó: Jászai Mari Színház)