A 2014-ben hirtelen elhunyt, virtuóz életművet hátrahagyó Nagy Iván balettművész, többszörös balettigazgató tiszteletére immáron VI. alkalommal ad gálaestet a Magyar Állami Operaház április 23-án a világ legjelentősebb társulatainak – Royal Ballet, Angol Nemzeti Balett, Bolsoj, Mariinszkij Színház, Párizsi Opera, Holland Nemzeti Balett – szólistái és az Opera balettegyüttesének művészei részvételével. A gálaest keretében kerül sor a Solymosi Művészeti Díj átadására is, amely a múlt decemberi A diótörő-sorozat legjobb táncművészének jár.

A gálaest közönsége két felvonásban négy táncművet tekinthet meg. A Holland Táncszínház művészei, az angol Paul Lightfoot és a spanyol származású Sol León egyszerre jegyzi Sad Case című előadásuk koreográfiáját, díszlet- és jelmeztervét. A darab 2021-ben mutatkozott be a Magyar Nemzeti Balett előadásában, a mexikói mambó zenére látható meglepő mozdulatok tükrözik a szatirikus és a komoly közötti feszültség folyamatos keresését.

A Brnói Nemzeti Színház Balett-társulata két produkcióval is készül: a Black and White trio című előadásuk részletét adják elő Klaudia Radačovská, Martin Svobodník és Arthur Abram szereplésével, valamint egy Rossini részletet Mário Radačovsky Michelangelo című táncművéből. Ez utóbbi táncjátékban Radačovsky szándékosan csak férfiakra készítette koreográfiáját, ezzel is utalva Michelangelo átélt kapcsolataira, ám a mű végső soron a fizikai teljesítőképesség, gyorsaság és pontosság könnyed olvasata.

A Magyar Nemzeti Balett művészei, Mirzoyan Albert, Prokofieva Irina balettmesterek és Solymosi Tamás balettigazgató viszik színre saját verziójukban Marius Petipa Paquita-szvit koreográfiáját. Az alkotás különlegessége, hogy a mesterek és a táncosok úgy variálják, ahogy éppen kedvük tartja, ebben az átdolgozásban többek között Melnik Tatiana, Balázsi Gergő Ármin és Rónai András szólóival.

Kiemelt kép: A VI. Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán szereplő Melnik Tatiana és Balázsi Gergő Ármin (Fotó: opera.hu)