Múlt héten tartotta a székesfehérvári Vörösmarty Színház legújabb bemutatójának olvasópróbáját: Gotthold Ephraim Lessing Bölcs Náthán című drámáját a teátrum igazgatója, Szikora János rendezi. A premierre április 21-én kerül sor a Kozák András Stúdióban.

A német felvilágosodás fenegyerekének főműve a felvilágosult ember költészetté nemesített hitvallása. Időtálló vitairat a vallási és faji előítéletek, mindenfajta korlátolt és kicsinyes, az igazán emberi szellemhez nem méltó gondolkodás, az erőszak, a sötétség ellen, főhőse nem más, mint az emberségében, szabadságában teljes ember, maga a béklyótlan emberi szellem. „Abban hisz, hogy elsősorban emberek vagyunk, és csak másod-, vagy harmad-, vagy negyedsorban magyarok, németek, szlovákok, ukránok, keresztények, zsidók vagy mohamedánok…Ez, amit olvasunk egy mese. Hiszen iszonyú távol van a mi világunk ettől, de mégis azt gondolom, hogy ilyen meséket időről-időre szinte kötelességünk elmesélnünk az embereknek” – fogalmaz Szikora János a darabról.

Az egyenlőség kérdését boncolgató előadásban a Kozák András Stúdió színpadára lép majd mások mellett Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Sághy Tamás, Trokán Péter, Sarádi Zsolt és Imre Krisztián. A jelmezeket Kovács Yvette Alida, a díszletet pedig Szikora János jegyzi. A premier – majdnem pontosan 240 évvel az ősbemutató után – április 21-én lesz.

Kiemelt kép: Trokán Péter a Bölcs Náthán olvasópróbáján (Fotó: Fejér-Erdélyi Teréz)