Európa egyik legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja online programsorozat formájában, tíz napon át, műfaji megkötések nélkül idézi fel negyven év emlékezetes pillanatait, és mutat be új produkciókat április 9-18. között. A programok között megjelenik a színház, a kortárs tánc, a komoly- és a könnyűzene, a néptánc és a képzőművészet is.

Ízelítő a kínálatból: a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján felidézik a hőskorszak három legendás pillanatát: ünnepi nyitány 1987-ből, a Budapesti Fesztiválzenekar első fellépése 1985-ből Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal, és Vivaldi, az első külföldi együttes előadásában 1983-ból.

Április 10-én Az öldöklő angyal című szürrealista dráma kerül műsorra, mely olyan maroknyi társaságról szól, akiknek tagjai  rejtélyes okból képtelenek elhagyni összejövetelük helyszínét. Luis Buñuel 1962-es remekművét Bodó Viktor a járványügyi előírások szerint értelmezte újra és állította a stuttgarti Schauspiel színpadára 2020 őszén. Ennek felvételét a Budapesti Tavaszi Fesztiválon láthatja először a közönség.

Pilinszky János születésének 100. évfordulójára Törőcsik Franciska színésznő és Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere állítottak össze különleges megemlékezést a költő műveiből.

Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt (Fotó: Balogh János)

Április 14-én Shakespeare művei elevenednek meg kortárs átiratban, sztárszínészekkel, Dogma-látásmódban rögzítve, ami a TRIP Webszínházának a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütáló online sorozatában látható. Az előadásokban a morális dilemmákon túl Budapest rejtett helyszínei is feltárulnak.

Snétberger Ferenc és a Keller-kvartett 2018-ban a Zeneakadémián rögzítette Hallgató című albumát, rajta a Népem emlékére elnevezésű darabbal, amit a Holokauszt 50. évfordulója alkalmából írt. A magyar áldozatok emléknapján a ezzel az alkotással nyit teret a közös emlékezésre a fesztivál.

A Forrószegiek című magyar táncdráma máig emblematikusnak tekinthető darab, most 30 évvel a bemutatót követően újította fel a Nemzeti Táncszínház. A 2019-ben készült felvétel tisztelgés a 90. életévét a közelmúltban betöltő Novák Ferenc „Tata” munkássága és a magyar néptánc öröksége előtt.

Az archív felvételek és a friss közvetítések a fesztivál megújult honlapján és a társintézmények saját weboldalain 24 órán keresztül lesznek elérhetőek. Az eseménnyel kapcsolatos bővebb információk, valamint a részletes program itt olvashatók.

Kiemelt kép: Snétberger Ferenc (Fotó: Kleb Attila)