Idén április 20-án veszi kezdetét a Nemzeti Színház nagy múltra visszatekintő nemzetközi fesztiválja, a MITEM: a május 8-ig tartó találkozó keretében 16 produkció lesz látható.

„… Testvériséget hozván a világra” – hangzik a 2022-es Madách Nemzetközi Színházi Találkozó mottója, az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő szemlén francia, görög, orosz, ukrán, lengyel, cseh, lett, litván, olasz, bosnyák és vietnámi előadások érkeznek Budapestre. Az előadások sorát Tompa Gábor izgalmas Shakespeare rendezése, a Hamlet nyitja meg, ezt követi 21-én a Witkiewitz Színház Egy kétfejű borjú metafizikája című darabja, 22-én a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Dalolj, Lola, dalolj! című, 23-án pedig az athéni Attisz Színház Ámor című produkciója.

Április 24-én a Gobbi Hilda Színpad ad otthont a Drak Színház Georges Melies utolsó trükkje című előadásának, a Nagyszínpadon pedig a Rigai Új Színház Oblomov című drámája lesz látható. 26-án a Kaszás Attila Teremben lesz látható a Litvániából érkező Delhi tánc, ezzel párhuzamosan pedig a Léna lábai közt, avagy a „szűz halála” című produkció. Április 29-én Noverina rendezésében érkezik Az árnyak játéka, május 2-án pedig az Orosz Nemzeti Drámaszínbáz Ma. című darabja.

Május 4-én a Kossuth-díjas Bozsik Yvette társulata mutatkozik be a Gobbi Hilda Színpadon a Bohóc kerestetik című anyaggal, másnap az olasz Sardegna Színház Macbettu című előadása lesz látható. Május 5-től a Fővárosi Nagycirkusz is várja az érdeklődőket, ugyanis négy napon keresztül itt lesz látható a vietnámi A O Show. Május 5-én mutatkozik be Abdulah Sidran Emlékszek még Dori Belre című színműve, 7-én pedig az idén fennállásának 100. évfordulóját ünnepló Vahtangov Állami Színház Háború és béke adaptációja debütál. Az előadást másnap, a MITEM zárónapján is megismétlik, a Kaszás Attila teremben pedig Kiss-Balbinát Ádám és Szabó Marcell közös estje lesz látható.

Kiemelt kép: Mészáros Martin a MITEM sajtótájékoztatón (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)