2024. február 2-án a világhírű operaénekes-házaspár, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov lesz látható Leonora és Manrico szerepében a koncertszerű keretek között játszott A trubadúr előadásban az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Verdi egyik legnépszerűbb operájának további szerepeit az OPERA Kossuth-díjas kaamraénekesi, Kálmándy Mihály és Komlósi Ildikó alakítják majd. A Magyar Állami Operaház zenekarát és énekkarát Denis Vlasenko dirigálja.

A történet Spanyolországban játszódik az 1410-es években, amikor Urgel grófja trónkövetelő háborút indított I. Ferdinánd aragóniai király, az elhunyt Márton király unokaöccse ellen, akit megválasztottak, nem pedig örökölte a trónt. Az Aragon Királyság központjában, a Pireneusok déli lejtőinél elterülő Zaragoza város közepén, az Aliaferia palotában él a királypárti Luna gróf, a közeli Sargasto-palotában Leonora, a királynő udvarhölgye, Manrico pedig a biscayai hegyekből származik és Urgel gróf mellett harcol. Luna gróf és Manrico tehát politikai ellenfelek is, nemcsak szerelmi vetélytársak. A dráma központi figurája Azucena a cigányasszony, aki leginkább hallgatásával szövi kuszára a szálakat, s passzívan tolja a tragédia felé a szerelmi háromszög résztvevőit. 

Verdi operája 1853-as bemutatója óta töretlen népszerűségnek örvend, most pedig napjaink leghíresebb operaénekes-házaspárja, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov tolmácsolásában elevenednek meg a legendás szereplők a Magyar Állami Operaház művészeinek és együtteseinek közreműködésével. A két világsztár ugyancsak két nemzetközileg elismert és közkedvelt Kossuth-díjas énekes partnereként lép színpadra, akik a Magyar Állami Operaház kamaraénekesi címének is kitüntetettjei. Luna gróf szerepét Kálmándy Mihály énekli, aki az OPERA egyik vezető baritonjaként 1992 óta több tucat alkalommal alakította Manrico riválisát. Azucenát a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a Veronai Aréna és a Bécsi Állami Operaház ünnepelt énekművésze, Komlósi Ildikó alakítja, aki 2014-ben a szentpétervári Mihajlovszkij Színházban debütált a cigányasszony megformálójaként, az OPERA produkciói mellett pedig a Müpában is énekelte a szerepet a Nemzeti Filharmonikusokkal.

Az Eiffel műhelyházi est karmestere Denis Vlasenko, nemzedékének legfoglalkoztatottabb orosz dirigense. Az est különleges helyszínéül az Eiffel Műhelyház fogadótereként funkcionáló Mozdonycsarnok szolgál, amely mobil nézőterével csaknem 1000 ültetett néző befogadására képes. 

Kiemelt kép: Anna Netrebko és Yusif Eyvazov (Fotó: Berecz Valter)