Már látható a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítása: A bábu megszólal címet viselő tárlat Anna Margit (1913-1991) festőművész életművét mutatja be. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló kiállítás 220 festményt és grafikát vonultat fel, minden korábbinál teljesebb képet adva a XX. század legnehezebb periódusait megélő alkotóról. A szerdán megnyílt tárlat, közel ötven évvel a művész utolsó kiállítása után, új szempontok mentén mutatja be a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakjának életművét.

Anna Margit 1928-ban ismerte meg leendő férjét, Ámos Imrét, akivel életének legboldogabb időszakát élte. Ezt a rövid ideig tartó boldog harmóniát idézik a kiállítás első szekciójának képei. Anna Margit férjét és teljes családját is elveszítette a holokauszt idején. Ez a tragédia egész későbbi életét és művészetét meghatározta – a holokauszt feldolgozhatatlan tragédiája, betegségei, művészi mellőzöttsége, magánéleti boldogtalansága, a kilátástalanság, a kitaszítottság, a magány, a feldolgozhatatlan múlt emlékképei hatására született meg Anna Margit festői világa. Bábui először az Európai Iskola keretein belül festett művein jelentek meg, ezek a más eszközökkel kifejezhetetlen szenvedést jelenítették meg. Anna Margit az 1960-as évektől kezdte gyűjteni a népművészeti tárgyakat: babákat és olyan egyedi hangulatú, sokszor giccses holmikat, amelyek erőteljes inspirációt jelentettek festészetére.

A tárlaton Anna Margit alkotásai mellett olyan kortársainak – mindenekelőtt a férjének, Ámos Imrének vagy Vajda Lajosnak és Farkas Istvánnak – művei is láthatók, akik valamilyen módon hatást gyakoroltak a művészetére. Az itt látható műtárgyak nagy része ritkán szerepel kiállításokon, közülük többet korábban még egyáltalán nem láthatott a közönség. A művek nagy része a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, illetve a Ferenczy Múzeumi Centrumból származik, emellett egy gazdag, 440 oldalas katalógus is megjelent a kiállításra.

A bábu megszólal című tárlat (kurátor: Kolozsváry Marianna) szeptember 1-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.

Kiemelt kép: A bábu megszólal életmű-kiállítás (Fotó: Illyés Tibor/MTI)