Baranyi Benő (rendező) és Dobray Máté (operatőr) Anja című diplomamunkája bekerült a 26. Szarajevói Filmfesztivál diákszekciójának versenyébe.

Az Anja című kisjátékfilm főszereplője Levente, a fiatal orvostanhallgató, aki egy vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát, azonban az egyik frissen szült roma nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt. A megtörtént esetet feldolgozó alkotás írója és rendezője Baranyi Benő, társírói Gönye László és Kungl Zsigmond, operatőre Dobray Máté, vágója Kis André, zeneszerzője Hodován Milán, producerei Pék Csaba és Bosnyák Miklós voltak. A főbb szerepekben Major Erik, Jakab Klaudia, Kovács Frigyes, Oláhné Vidák Jolán és Pápai Rómeó látható.

Baranyi Benő 2017 és 2019 között volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Gothár Péter és Schwechtje Mihály Filmrendező MA osztályában végzett. A kiváló munkáival számos díjat elnyert fiatal alkotó idén nagyjátékfilm gyártási támogatást kapott a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában, így hamarosan megrendezheti első egész estés filmjét, a Zanox – kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fit a Salamandra Film gyártásában.

A Szarajevói Filmfesztivál Európa egyik legnagyobb filmes megmérettetése, mely Oscar-kvalifikáló státusszal is rendelkezik, így a győztes kisfilmek az Amerikai Filmakadémia díjának jelöltjei közé is bekerülhetnek. Idén 4 versenyszekcióban (nagyjátékfilm, dokumentumfilm, rövid- és diákfilm) összesen 49 film versenyez a Szarajevó Szíve díjakért augusztus 14. és 21. között. A vetítéseken 29 világ-, 6 nemzetközi, 2 európai, 11 régiós és egy bosznia-hercegovinai premierre kerül sor. A rendezvényt a szervezők a vírushelyzetre tekintettel különös óvintézkedések mellett, de a hagyományos formájában tartják meg.

Major Erik az Anja című kisjátékfilmben (Fotó: Dobray Máté)

Kiemelt kép: Baranyai Benő (Fotó: Gajdics Dávid)