Közel hat év után újabb David Safier-regény jelent meg magyarul, ráadásul a frissen megalakult Figura Könyvkiadó az év legviccesebb krimijét hozta el számunkra.

Vajon mit csinál Németország volt kancellárja, miután nyugdíjba vonult? Hát bűnügyeket old meg! Angela Merkel leköszönése után úgy dönt, hogy férjével, Joachimmal (családtagoknak és barátok csak Achim), testőrével, Mike-kal (mert testőr akkor is szükséges, ha az ember már nem áll az ország élén) és Putyinnak keresztelt kutyájával együtt a csendes kisvárosba, Klein-Freudenstadtba költözik. Amikor Philipp von Baugenwitz báró, a helyi kastély uta ünnepséget rendez, örömmel fogadják a meghívást, hátha így kicsit jobban megismerik a lakosságot. Csakhogy a parti végén a bárót holtan találják a pincében, és bár minden jel szerint önkezével vetett véget az életének – ezt szeretné hinni Hannemann, a rendőr is, hogy ne kelljen sokat bajlódni a papírmunkával –, Angelának kezd egyre gyanúsabb lenni az ügy, amelynek saját maga kíván utána járni.

David Safier az egyik legnépszerűbb kortárs német szerző, akinek könyvei több mint egymillió példányban keltek el csak Németországban. 2010-ben magyarul is megjelent a Pocsék karma, valamint a Jézus szeret engem című regénye, utóbbiból film is készült Florian David Fitz főszereplésével. Akik több mint 10 évvel ezelőtt olvasták ezeket a regényeket, egyből a szívükbe zárták Safier különös hőseit, ahogyan a szerző humora is biztosan sokakat magával ragadott. 2017-ben – az azonos című mozifilm hatására – még olvashattuk a Szörnyen boldog család című regényt is, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a szerző igazán megvesse a lábát a hazai könyvpiac talaján. Szerencsére itt van nekünk a Figura Könyvkiadó, akik elhozták nekünk az Angela Merkel nyomozásairól szóló krimisorozat első részét – mert bizony, van folytatás! –, amelyből nemsokkal az eredeti, 2021-es megjelenést követően a német RTL el is készítette a filmváltozatot Katharina Thalbach főszereplésével.

Tim Kalkhof (Mike), Katharina Thalbach (Angela Merkel) és Thorsten Merten (Joachim Sauer) a Miss Merkel – Ein Uckermark-Krimi című filmben (Fotó: Maor Waisburd/RTL)

A regény legnagyobb erénye kétségkívül a humor. Már az önmagában elképesztően komikus, hogy elképzeljük, mihez kezd magával egy leköszönő politikus, akinek egész életét egy ország irányítása határozta meg. Ha pedig az illetőt Angela Merkelnek hívják, vagyis ez a képzelgés párosul a német humorral, akkor szinte garantált, hogy nyert ügyünk van. Safier végtelen szeretettel és tisztelettel fordul az ex-kancellár alakja felé, a történeten érződik, hogy nem kifigurázni akarja, hanem tisztelegni előtte. A történetben számos utalást találunk politikai csatározásokra, döntésekre, más politikusokkal való konfliktuskezelésre – ami, mint utóbb kiderült, néha jóval egyszerűbbnek bizonyul, mint a hétköznapok gondjai.

A Miss Merkel – Gyilkosság Uckermark sötét szívében a tipikus vidéki, lightos krimik farvizein evez. Akárcsak M. C. Beaton hőse, Agatha Raisin, vagy éppen Rita Falk alakja, Franz Eberhofer, úgy Angela Merkel is egy vidéki kisvárosban old meg rejtélyes haláleseteket. Az elég hamar egyértelművé válik, hogy a báró személye, pontosabban az, hogy még mindig életben van, sokak szemét szúrta. Ott van például az első feleség, Katharina, aki a válást követően is a kastély ügyintézője maradt, az ő lánya, Pia, aki influenszerkedésből él vagy éppen az aktuális nej, Alexa. Vajon egyikük lenne a gyilkos? Vagy a fiatal idegenvezető Marie, aki engedett Philipp csábításának, ám a báró, miután teherbe ejtette, magára hagyta? Vagy Angela (nem a Merkel, egy másik), aki minden áron meg akarja akadályozni, hogy a báró eladja a kastélyt és vele együtt a földeket? És mi a helyzet a rendőrként dolgozó Lenával, akit a férfi egyszer véletlenül eltalált egy sörétes puskával, ezzel derékba törve a nő sportkarrierjét?

Katharina Thalbach mint Angela Merkel (Fotó: RTL)

Gyanúsított és indíték akad tehát bőven, ám mindenki tökéletes alibivel rendelkezik. Vagy ez is csak hazugság lenne? Miss Merkel szimata nem csal, ezért élete kockáztatásával is vállalja, hogy fényt derít az ügyre, küldetésében pedig csatlakozik hozzá férje és testőre is – utóbbi ugyan egy kicsit egyszerű ember, de a szíve és küldetéstudata annál nagyobb. Safier ismét roppant szerethető karaktereket alkotott meg, akikről akkor is szívesen olvasnánk, ha semmi mást nem csinálnának, csak élnék a nyugodt hétköznapi életüket. Sőt, igazából ők viszik el a hátukon a történetet is, hiszen az ilyen típusú krimiket nem a csavaros és brutális gyilkosságok miatt olvassuk, a bűnügyi szál mondhatni csak a hab a tortán. Olyan ez, mint egy lightosabb Agatha Christie-regény, csak kevesebb a hulla és kevésbé összetett, ellenben könnyesre nevethetjük magunkat a fordulatokon. Humor tekintetében pedig Safier folyamatosan tartja a szintet: az elejétől a végig akad pár mókás pillanat – példának okáért a nagy leleplezésnél az, ahogyan Angela Merkel Poirot vagy Sherlock Holmes helyébe képzeli magát, és élvezi a rávetülő rivaldafényt, amikor le akarja leplezni a gyilkost.

David Safier regénye műfajának egyik legjobb darabja – mi pedig már most azonnal olvasnánk a folytatást!

David Safier: Miss Merkel – Gyilkosság Uckermark sötét szívében (Miss Merkel – Mord on der Uckermark), ford. Nádori Lídia, Figura Könyvkiadó, 336 oldal

Kiemelt kép: David Safier: Miss Merkel – Gyilkosság Uckermark sötét szívében (Szerzőportré forrása: David Safier Facebook oldal)