Két világhírű amerikai művész, Andy Warhol és Bob Dylan grafikáit mutatja be egymással párhuzamosan Kecskeméten a Bozsó Gyűjtemény és a Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelye. Az alkotások Prágából érkeztek Kecskemétre. A tulajdonos az a Central Gallery, amellyel együttműködésben három éve a cseh Alfons Mucha alkotásaiból rendezett kiállítást a Bozsó Gyűjtemény. A tárgyalások rögtön megkezdődtek a folytatás érdekében, és a két amerikai művész grafikáinak kölcsönzéséhez azonnal csatlakozott partnereként a Cifrapalota.

Andy Warhol, a pop-art ikonikus képviselője, reklámgrafikusból lett sztárképzőművész neve mára egybeforrott a szitanyomatain sorozatokban megjelenített hírességekkel, de munkássága ennél jóval szerteágazóbb, a képzőművészeten túl a reklámgrafika és az underground zene területén is maradandót alkotott. Warhol számára a hírnév, a kiterjedt ismertség és elismertség kulcskérdés volt, hajtóerőként sarkallta új megoldásokra. A korai ’60-as évektől kezdődően szinte minden történelmi és politikai eseményt, illetve meghatározó személyt, sztárt és hírességet megörökített. A 140 tárgyat felvonultató kiállítás leghangsúlyosabb részét a szitanyomatok adják. Warhol emellett tervezett plakátokat, egyéni művészkönyveket és lemezborítókat is, amelyekből szintén ízelítőt nyújt a tárlat.

Andy Warhol (Fotó: listal.com)

A kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének rendhagyó tárlata a dalköltőként ismert és elismert Bob Dylan vizuális útinaplóját mutatja be. Dylan az 1960-as évek elejére datálja képzőművészeti munkásságának kezdetét: amerikai és európai turnésorozatának szabad perceiben rajzolással ütötte el az időt, ami könyv formájában is megjelent. Generációjának, a beatnemzedéknek egyik fundamentális élménye, szinte bibliája volt Jack Kerouac Úton című könyve, így témaválasztása kézenfekvőnek tűnt. A bemutatott művek egyes darabjain az amerikai táj a főszereplő, számára az útszéli látványosságok érdekesebbek, mint a grand art kanonizált ikonjai. Képein az amerikai kultúra toposzai, a felhőkarcolók, vasútvonalak, függőhidak sorakoznak.

A Warhol-jelenség és az Útinapló – Bob Dylan grafikái a Cifrapalotában című tárlatok július 13-ától október 9-éig látogathatók, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között.

Kiemelt kép: Bob Dylan (Fotó: jelen.media)