Ma ünnepli 65. születésnapját Andrea Bocelli, olasz tenorista.

Andrea Bocelli Lajaticóban, 1958. szeptember 22-én született. Már ekkor diagnosztizálták nála az örökletes zöldhályogot, amely egyre erősebben rontotta látását. 12 éves korában egy futball-labda fejen találta, és ennek következtében teljesen megvakult. A pisai egyetemen jogtudományt tanult, majd egy éven keresztül ügyvédként dolgozott, mielőtt teljesen a zenének szentelte volna magát. Több hangszeren – gitár, szájharmonika, zongora, szaxofon, fuvola, trombita, harsona, dob – is játszik.

Énekesként először Pavarotti ajánlására Zuccheróval, a híres olasz popénekessel ment európai körútra, ahol a Miserere című dalt énekelték együtt, majd Caterina Caselli Sugar című projektjébe szerződött le. 1994-ben a Sanremói dalfesztiválon nagy sikert aratott az Il mare calmo della sera című dallal, majd a következő évben negyedik lett a Con te partirò cíművel, amelynek angol nyelvű változatát Time to say goodbye címen Sarah Brightman szopránnal együtt énekelte. Ezzel Európa-szerte híressé vált. 1995-ben elkészítette a Vivo per lei című dalt öt énekesnővel duettben francia, olasz, spanyol, portugál és német nyelven. Ezek közül a Marta Sanchezszel közös olasz-spanyol verzió a spanyol, a Judy Weiss-szel közös olasz-német változat Svájc, a Héléne Ségare közreműködésével készült francia verzió Franciaországban és Belgiumban a toplista első helyén szerepelt, és arany, illetve platinalemez minősítést kapott. A dalból készült egy angol verzió is Bonnie Tylerrel, de ez soha nem jelent meg, Bocelli kiadója a Sugar Music ugyanis csak akkor adta volna ki, ha az legalább akkora siker és listavezető dal lesz, mint az egy évvel korábbi duettje Sarah Brightmannel. A kiadó viszont nem hitt a sikerben, így a Bonnie Tylerrel készült verziót nem engedték megjelentetni az énekesnő All in One Voice című albumán.

Bocelli lemezei eddig 70 millió példányban keltek el, ezzel az úgynevezett pop-opera legsikeresebb előadójává vált. 1989-ben feleségül vette Enrica Cenzattit, de később elváltak, 2002 óta pedig új kapcsolatban él Veronica Bertivel. Előbbi házasságából két fia (Amos és Matteo), utóbbiból egy lánya, (Virgina) született.

Kiemelt kép: Andrea Bocelli (Fotó: Jakub Janecki)