A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ múlt hét végére ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást hirdetett, melyet Varga Gábor Ákos fotográfus tartott, Analóg címmel.

Akik a szombat délelőtti rossz idő ellenére is ellátogattak a Nagymező utcai műterembe, a fotográfia kezdeti időszakától a fény leképezésének jelenkori lehetőségeiig hallhattak történeteket és információkat, 1-1 órás részletekben. Ottjártunkkor Varga, az előadássorozat első részében a camera obscuráról (magyarul: sötét szoba – maga a camera obscura lencsetag nélküli optikai eszköz) beszélt, ismertette annak kialakulását, illetve előfordulását a ma Európájában. Az előadó hangsúlyozta: igyekszik gyakorlatiasan bemutatni a szóban forgó témákat, ezért egy miniatűr camera obscurát adott a hallgatóság kezébe, mintegy alátámasztva mondandóját.

Varga Gábor Ákos egyébiránt gyakorlott előadó a fotográfia témájában, hiszen fotótechnikát, történetet és szemléletet is tanít. A következő előadásrészekben szó esett a fényképezőgépek megjelenéséről, a technika fejlődéséről, majd magáról az expozícióról, fénymérésről – az alapokról. A témákat rövid szünettel választotta el egymástól Varga, amelyek alatt az érdeklődők megtekinthették a Robert Capa Központban kiállított műveket, sorozatokat.

Varga Gábor Ákos a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Fotó: Rencz Norbert)

A nap második felében következtek azok a témakörök, melyek az előadás címét is adták: analóg gépek (azok szerkezeti felépítése, működésük ismertetése), objektívek bemutatása, azok fajtáinak rendszerezése. És végül, de nem utolsó sorban, az analóg fényképezés talán legfontosabb mozzanata: a filmhívás, nagyítás, és az ehhez szükséges eszközök bemutatása.

Azok, akik a szombat késő délutánba nyúló előadássorozat végéig kitartottak, számos hasznos információval és tippel lehettek gazdagabbak a fényképezést, mi több, az analóg fényképezést illetően.

Fotó az előadóról (Fotó: Rencz Norbert)