Szeptember 16-án kezdődik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak fesztivál. Ezúttal Budapest és Amszterdam között épül a híd, ugyanis az Amszterdami Concertgebouw Zenekara hangversenyezik Fisher Iván vezényletével. A közel egy évtizede életre hívott fesztiválon fontos szerepet kap a műfajok közti átjárhatóság, sztárzenekarok és fúziós koncertek színesítik a műsort.

„Az Európai Hidak eseménysorozat alapításától fogva a párbeszéd, a találkozás, az összekapcsolódás, a kölcsönös egymásra figyelés fesztiválja volt, kezdetben országok, ma pedig már Európa meghatározó városai, emblematikus kulturális központjai-idén Amszterdam és Budapest-ünneplik egymást! A fesztivál sikere ékes példája annak, hogy megismerni és megérteni egymást a kultúránkon, fantasztikus alkotóinkon és alkotásaikon keresztül lehet igazán” – nyilatkozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

„Hollandia és ezen belül Amszterdam a második otthonom, és a Concertgebouw együttese a legkedvesebb külföldi zenekarom. Az erős személyes kötődés miatt különleges öröm, hogy most hozzájárulhatok egy holland-magyar kulturális találkozáshoz, hogy két kedvenc zenekarom tagjai egy színpadon találkoznak, hogy bemutathatom Hollandiában Kelemen Barnabást és Magyarországon a Jussen-fivéreket, akik saját hazájukban ünnepelt sztárok. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a két ország jobban megismerje egymást, egymás gondolatait, érzéseit, kultúráját – mondta el Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító zeneigazgatója.

Fischer István (Fotó: Stiller Ákos)

A nyitókoncerten Hollandia egyik kedvenc nagyzenekara, a Metropole Orkest lép fel, amely egy hibrid együttes, műsorukon a jazz, a big band, és a szimfonikus művek kombinációjával. Állandó vendégkarmesterük Miho Hazama, és eddigi pályájuk során olyan híres művészekkel dolgoztak együtt, mint Robbie Williams, a Woodkid, a Basement Jaxx és Bono. A populárisabb, könnyedebb hangvételű zenékre nyitott közönség meghallgathatja a roots rockot játszó Dawn Brotherst, vagy éppen Ripoff Raskolnikovot, a „tiszteletbeli magyar” blueszenészként emlegetett osztrák dalszerző énekes-gitárost. Joep Beving minimalista és elmélkedő dallamos zongoramuzsikája színesíti a repertoárt, aki világviszonylatban hangszerének egyik leghallgatottabb előadója. A közel két héten át tartó eseménysorozat keretein belül klasszikus művek is felcsendülnek. A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén hallhatjuk a holland zeneszerző, Louis Andriessen egyik művét, Beethoven Eroicáját, valamint egy Mozart zenemű is megszólal a Lucas és Arthur Jussen zongoraduó előadásában, az est karmestere Fisher Iván lesz. Az Amszterdami Concertgebouw Zenekarának programja Beethoven V. „Sors” szimfóniája, Bartók Béla Táncszvitje és Hegedűversenye, Kelemen Barnabás hegedűművész szólójával és ugyancsak Fisher Iván vezényletével.

Az Európai Hidak Orgonapárbajában a holland Sietze de Vries és Fassang László vállalkozik arra, hogy több stílusban is összemérjék improvizációs képességüket. A filmművészet kedvelőit is számos program várja: Réz András filmesztéta vezetésével olyan holland vonatkozású alkotásokat nézhetnek meg, mint a Leány gyöngy fülbevalóval és az Éjjeli őrjárat.

Kiemelt kép: Lucas Jussen és Arthur Jussen (Fotó: Marco Borggreve)