Steve Berry történelmi vonatkozású thriller-regényei közel két évtizede tartják izgalomban az olvasókat. Az amerikai szerző hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy legismertebb sorozatának (Cotton Malone) már a tizenhatodik kötete olvasható magyarul.  

A volt amerikai ügynök, Cotton ​Malone legújabb kalandjában napvilágra kerül egy II. világháborús szovjet kém titkos dossziéja, amely olyan információkat tartalmaz, amik – ha igaznak bizonyulnak – nem egyszerűen átírnák a történelmet, de Németország közelgő országos választásait is befolyásolhatnák, és örökre megváltoztatnák Európa politikai térképét. Németország kancellári posztjáért két jelölt verseng: egy hazafi, aki már tizenhat éve szolgálja a hazáját és egy, a nacionalista gyűlölet lángját szító bitorló. Mindkettőjüknek vannak titkaik, de csak az egyikük tudja az igazságot a másikról. Ütközési pályán haladnak, minden egyetlen sorsdöntő nap – 1945. április 30. – eseményein fordul meg, és azon, hogy mi történt mélyen Berlin alatt, a Führerbunkerben. Adolf Hitler és Eva Braun ott halt meg? Martin Bormann-nak, Hitler közeli bizalmasának sikerült elmenekülnie? És ami még ennél is fontosabb, hová tűnt több milliárdnyi náci vagyon a második világháború végnapjaiban? Az iménti kérdésekre adandó válaszok fogják eldönteni, ki lesz Németország következő kancellárja.

Steve Berry amerikai író, professzor, egykori ügyvéd 1955-ben, Atlantában látta meg a napvilágot, és ott is nőtt fel. 1977-ben a Valdosta State Universityn diplomázott, majd 1980-ban megszerezte ügyvédi diplomáját a Mercer University’s Walter F. George Law School-ban. 1980-tól 2010-ig a Georga-i St. Marys-ben élt. Miközben ügyvédként dolgozott, 1990-ben elkezdett írni. 12 évbe került (öt különböző regényét 85 alkalommal utasították el), míg megjelent első könyve, A Borostyánszoba a Ballantine Books könyvkiadónál. Azóta több munkája is megjelent, melyek közül több is New York Times bestseller lett. Regényei 37 nyelven, ötven országban több mint tízmillió példányban keltek el. Feladta jogi pályáját, hogy az írásra fókuszálhasson, és feleségével együtt létrehozott egy alapítványt History Matters néven, amely az amerikai történelmi emlékek megőrzéséhez nyújt támogatást. A Cotton Malone főszereplésével futó sorozat első kötete (A templomosok öröksége) 2006-ban jelent meg, A Kaiser hálója ennek a szériának a 16. része. Ezekhez kapcsolódóan további öt novella, valamint kisregény is megjelent – ezek egyelőre csak angolul, e-book formájában érhetők el.

Steve Berry (Fotó: The Dallas Morning News)

Ahogyan már Berry egyéb regényeinél (valamint a Cotton Malone-sorozatnál) megszokhattuk, ismét egy izgalmas, a műfaj minden elemét felvonultató és azokat remekül használó thrillert kapunk, hiteles háttértörténettel. A főhőshöz a nyomozásban ismét társul szegődik Cassiopeia Vitt, ők ketten próbálják megfejteni a több mint 75 éves rejtélyt, amelynek a mára is kihatása van. Hitler és felesége, Eva Braun alakja évtizedek óta remek alapja az összeesküvés-elméleteknek, legendáknak, és úgy tűnik, „pályafutásuknak” még közel sincsen vége. Valóban halálukat lelték 1945. április 30-án a Führerbunkerben, vagy túléltek és egy másik országban folytatták az életüket? Ez a kérdés a mai napig éppúgy foglalkoztatja a tudósokat és a II. világháború iránti érdeklődőket, mint amennyire a náci örökség teherként sújtja a német népet. A regényből kitűnik, hogy a régmúlt – amellyel szembenézni, ha nem is lehetetlen, de roppant nehéz – a mai napig képes befolyásolni a választásokat: vajon hogyan alakul a jelen politikája a háború borzalmainak tükrében?

Berry remek érzékkel vegyíti az idősíkokat, a történet mozaikdarabkákból épül fel, a jelent remekül egészíti ki a múlt, ez a kettő folyamatosan reflektál egymásra, ezzel is megmutatva, hogy a történelem valójában egy folyó, amelyben az egyik esemény a másikból következik, legyenek azok bármilyen távoliak is időben egymástól. Rémisztő lenne belegondolni, mi történne, ha mindez nem (részben) fikció, hanem a valóság lenne, hiszen az egykori szovjet kém aktája olyan titkokat hordoz, amelyek egészen új szemszögbe helyeznék azt, amit eddig tényként voltunk képesek elfogadni. Ennek a feszültségnek, valamint a folyamatosan pergő cselekménynek köszönhetően kijelenthetjük, hogy a Cotton Malone-sorozat még a tizenhatodik kötetnél sem fáradt el, Berry pedig folyamatosan képes meglepni az olvasóit. Szerencsére a szerző az utószóban elárulja, mi a valóság és mi a fikció a regényben, így ez a fejezet részben megnyugvást is hozhat számunkra. Ami viszont nem ad okot a nyugalomra, az a történet – mindentől független – aktualitása, hiszen az antiszemitizmus és a bevándorlók elleni gyűlölet (sajnos) továbbra is része a mindennapjainknak, ezt pedig a politika sem átall kihasználni, hogy megfelelő számú embert állítson maga mellé.

Összességben ismét egy remek, történelmi tényeken alapuló thrillert kapunk, amely nem csak az izgalmat tartja fenn mindvégig (az utolsó oldalakra is jut csavar), de el is gondolkodtatja az olvasóit. Ennél pedig nem is kell több.

Steve Berry: A Kaiser hálója (The Kaiser’s Web), GABO Kiadó, ford.: Komló Zoltán, 528 oldal

Steve Berry: A Kaiser hálója (Szerzőportré: The Dallas Morning News)