Február 19-én este indul az RTL Klub új sorozata, az Alvilág. A történet egy olyan családról szól, amelynek szinte minden férfitagja droggal üzletel, egy váratlan gyilkosság azonban teljesen új helyzet elé állítja a sorozat összes szereplőjét. Rajkai Zoltán, a Katona József Színház színművésze alakítja az Alvilágban a központi apafigura jobbkezét. A színésszel a sajtóvetítés után beszélgettünk a szerepéről, valamint új bemutatójáról, a Rozsdatemető 2.0-ról.

Te játszod a család testőrét, mit kell tudni a figurádról?

Ő egy bonyolultabb, összetettebb figura, nem egy pont nullás karakter, nagyon örültem is neki, mert ez szakmailag izgalmas. Sokat van jelen, de keveset beszél, és tulajdonképpen ezek a szerepek a legjobbak a színészek számára, mert sok titkot lehet ábrázolni. Milán pedig egy ilyen alak, egy nagyon titokzatos valaki. A család jó barátja, az apának a jobbkeze.

Ezek szerint ő is a rossz oldalon áll?

Annyit elárulhatok, hogy Milán részt vett a délszláv háborúban. Veterán katona, aki a háború után leszerelt. Én úgy fejtettem meg a karaktert magamnak, hogy egy magyar származású figura, aki szerintem a szüleit is elvesztette a harcok során. Átköltözött Magyarországra és a Bezerédi Zoli által játszott férfi egyfajta apapótlék is számára.

Fotó: Várady Nikolett

Ezt mind te rajzoltad köré?

Igen, így szoktam dolgozni. Amikor készülök egy szerepre, mindenféle módon megpróbálom körbebástyázni valamilyen tudással, ismerettel, vagy elképzeléssel, amitől gazdagodik a figura.

Most fejeztétek be a forgatást, milyen élmény volt?

Ilyen még sosem volt velem, hogy ahogy befejeztünk egy forgatást, egy hét múlva már adásba is kerül, nekem ez új. (nevet) Az sok nehézséget okozott, hogy nem nyáron, a színházi évad szünetében forgattunk, hanem ősszel és télen. Napközben próbáltunk, este játszottunk a színházban, és eközben egy olyan sorozaton dolgoztunk, aminek elég sok forgatási napja volt, nem volt egyszerű egyeztetni.

Maga a karakter stílusa közel áll hozzád, játszottál már ilyet korábban, akár színpadon?

Hála istennek nagyon sokféle karaktert, jellemet játszottam már, nem panaszkodhatok. Annak különösen örülök, hogy az Aranyélet után, ami még javában fut, a következő sorozat szerepem egy egészen más figura. Ez szakmailag nagyon hálás helyzet. Tehát a kérdésedre válaszolva jöhet bármilyen szerep, szívesen megbirkózom vele. Ha össze tudjuk egyeztetni a színházi munkával, akkor bármennyi lehet, imádok forgatni. (nevet)

Fotó: Várady Nikolett

És most is benne vagy egy próbaidőszakban, a Rozsdatemető 2.0-t készítitek. Mesélnél erről a munkáról?

Ez egy nagyon-nagyon izgalmas és jó munka, Tasnádi István írta tovább Fejes Endre regényét, ebből rendez előadást Máté Gábor. Az első felvonás lesz az eredeti történet, ahogy Fejes megírta, a második pedig Tasnádi alkotása, amely egészen 2016-ig kíséri figyelemmel a szereplők életét. Az előadás első részében én játszom Stádingert, a sírkőfaragót, aki a család rokona, a második felvonásban pedig én leszek az egyik leszármazott, Hábetler Józsi, az unokája az öreg Hábetlernek. Az vicces, hogy őt szintén Bezerédi Zoltán alakítja, ő a kedvenc színészem.

Ezután pedig Kaposváron fogok rendezni, tavaly is kaptam egy lehetőséget a Csiky Gergely Színháztól, akkor Németh Ákos Müller táncosai című darabját vittük színre. Jól sikerült a közös munka, ezért idén is visszahívtak. Most egy amerikai regényből – amelyet még nem fordítottak le magyarra – készítünk egy színpadi változatot. Joy Nicholson The Tribes of Palos Verdes című művét dolgozzuk fel Enyedi Éva dramaturggal Palos Verdes, Kalifornia címmel. Reményeink szerint egy különleges, kísérletező stúdiószínházi előadás lesz, amely nagyon gazdag, magasan kvalifikált családok kallódó kamasz gyerekeiről szól. Ahol van pénz és jólét, ott sem feltétlenül felhőtlen az élet.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Várady Nikolett