A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) pályázatot hirdet amatőr bábtervezők részére Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményéhez kapcsolódó tárgybábok megtervezésére és elkészítésére a Petőfi Sándor emlékév keretében 2022 őszén induló János vitéz (h)arcai című utazó múzeumpedagógiai foglalkozáshoz. A nyertes pályaművek az előbbi kezdeményezés részeként bejárják az országot.

A pályázat célja olyan utazó múzeumpedagógiai foglalkozások létrehozása, amelyek izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva közelebb tudják hozni az általános iskolásokat Petőfi Sándor János vitézéhez. A szándék, hogy olyan gyerekekhez is eljusson a bábjáték öröme, akiknek korábban nem volt lehetőségük a báb műfajával megismerkedni. A több modulból álló program második témája a 11-12 éveseket megszólítva épít a szereplők és a cselekmény ismeretére: a tárgyanimáció segítségével a műben fellelhető konfliktusokkal foglalkoznak a gyermekek. A múzeumpedagógiai játéktér a látványtervezővel együttműködésben úgy kerül kialakításra, hogy abban megjelenhessenek a jelen pályázat tárgyát képező tárgybábok.

Petőfi Sándor (Fotó: Magyar Konyha)

Pályázni legalább három, hétköznapi használati tárgyakból készült bábfigura tervével lehet. A bábfigurák kapcsán elvárás, hogy egy-egy jellegzetességük révén emlékeztessenek Petőfi elbeszélő költeményének egy adott szereplőjére. A különböző karakterekről készülő bábokhoz felhasznált tárgyaknak vagy anyagukban (pl.: fémek, papírok, textilek vagy műanyagok) vagy funkciójukban (pl. étkészletek, lábbelik, szerszámok vagy írószerek stb.) kapcsolódniuk kell egymáshoz, valamint fontos szempont, hogy gyerekeknek készülnek és az utazó múzeumpedagógiai foglalkozás során kerülnek felhasználására, ezért strapabírónak kell lenniük.

A július 15-én 15 óráig benyújtható pályázatra minden olyan amatőr bábtervező jelentkezhet, akinek bábtervező, látványtervező vagy képzőművészeti végzettsége (még) nincsen. A pályázathoz csatolni kell 3 különböző szereplőről készült bábtervet pdf-ben összefűzve (tárgybábonként 3 különböző nézet, 1 db méretezett kivitelezési terv és az elkészült bábról több oldalról készült fénykép), a három elkészített tárgybábot, valamint a kitöltött és aláírt jelentkezési lapot. Az elbírálási határidő augusztus 5., minden pályázó írásbeli értesítést kap az eredményről. A pályázat során három nyertes kerül kihirdetésre, akik bruttó 150, 120 és 100 ezer forintot nyernek. A benyújtott pályázatok elbírálását egy háromtagú szakmai zsűri végzi, amelynek elnöke Hoffer Károly báb- és látványtervező, bábszínész és rendező, a Budapest Bábszínház munkatársa.

A pályázattal kapcsolatos további információk bábszakmai ügyekben Lovas Lilla muzeológustól (lovas.lilla@oszmi.hu), múzeumpedagógiai ügyekben pedig Helmich Katalin főosztályvezetőtől (helmich.katalin@pim.hu) kérhető.

Kiemelt kép: Petőfi Irodalmi Múzeum (Fotó: est.hu)