Alex, Marty, Glória, Melman és Julian. A gyerekek, netán a gyermeklelkű felnőttek közül sokak számára csengenek ismerősen ezek a keresztnevek, és rögtön be is ugrik nekik mindezzel párhuzamosan egy szigetország, amely földrajzi fekvését tekintve ott helyezkedik el az Indiai-óceánon, az afrikai kontinens délkeleti partjánál. Az asszociációk sora azonban itt nem ér véget, mivel nemcsak egy 2005-ben bemutatott animációs film képkockái, ikonikus jelenetei peregnek le az iménti öt név megemlítésével egyidőben a fejekben, de még egy bizonyos slágerdalt, egy kultikusnak számító refrént is azonnal mindenkinél bejátszik a rendszer, függetlenül attól, hogy milyen gyakran esik meg velük a dallamtapadás. Ennek a pár mondatban levezetett képzettársításnak egyik elmaradhatatlan eleme lehet A Riszálom úgyis, úgyis! kezdetű énekszám, és amint arról a Kevin Del Aguila, George Noriega és Joel Someillan alkotótrió a 2005-ös mesemozi megjelenését követően pár esztendővel később személyesen gondoskodott: a rajongók már egy zenés színházi változatra is rágondolhatnak, ha Alex, Marty, Glória, Melman és Julian neve felmerül valamilyen összefüggésben alkalomadtán.

Jelenetkép a Madagaszkár című előadásból (Fotó: Kovács Milán)

Eltérő rendezésben, más és más közreműködőkkel ugyan, de Kaposváron, illetve Budapesten egyaránt megtekinthető jelenleg a Madagaszkár színpadi verziója. A Dreamworks Animation Motion Picture azonos című filmje nyomán készült musical hazánkban legelőször a Csiky Gergely Színház közönségét hódította meg, majd a New York-i Central Parkból meglógó mókás állatsereglet kalandjait bemutató produkció a napokban a Pesti Magyar Színházba is megérkezett már. A teátrum a 2022/23-as évadban ünnepli fennállásának 185 éves jubileumát, amelynek apropójából erre az évadra különleges premierekkel készült fel, elsőként ezzel a teljes családot megszólító történettel teljesítve ezt a vállalást. Az imént felvázolt asszociációs cunami önmagában is elegendő ahhoz, hogy felkeltse a közönség érdeklődését a darab iránt, elvégre ki ne lenne kíváncsi arra, hogy az egzotikus szigetre keveredett mesehősök miként birkóznak meg a városi környezetet felváltó, jócskán megváltozott helyszíni adottságokkal, körülményekkel, ami rájuk vár.

Jelenetkép a Madagaszkár című előadásból (Fotó: Kovács Milán)

A jelmezek, a látványvilág és az énekhangok. Ezek azok a tényezők, amelyeknek minősége eldöntheti egy zenés előadás sikerességét, főként abban az esetben, ha az adott darab cselekménye nem csupán a szigetvilágban, de egy állatkertben, egy metróállomáson, vagy egy hajó fedélzetén játszódik, ennélfogva színpadképileg nehezen rekonstruálható helyzeteket teremt, speciális karaktereket vonultat fel, és a figurák gyakorta akár több szólamban is énekelnek a játékidő folyamán. Mint ahogy most, a Pesti Magyar Színház az egyéb előadásainál ugyancsak bátran alkalmaz speciális vizuális effekteket felvonultató vetített hátteret, a Madagaszkár musical magyar verziójának megtekintése közben pedig a néző azzal szembesülhet, hogy jól megfér egymás mellett az ilyen fajta modernitás, illetve a hagyományos díszletalkotás. Szintén a régi és az új elemek harmóniájára mutat rá a hangulatában Romhányi József hajdani munkásságát felidéző, hazai ízű és szándékú, rímbe szedett szövegtálalás, amelyet nem zavar meg a karakterek részéről érkező – jellemzően a mai kor szlengjeire épülő – szóvicc, megszólítás, vagy felkiáltás.

Jelenetkép a Madagaszkár című előadásból (Fotó: Kovács Milán)

A Kovács Yvette Alida nevéhez fűződő díszletek és jelmezek kellőképpen megsegítik magát a történetet, ugyanakkor további nagy erényük, hogy nemcsak a 2005-ös animációs mozi emlékét képesek fenntartani, hanem az alapfilmtől akár elszakadni is képes egyediséggel ruházzák fel az egyes szereplőket, és a színpadi atmoszférát, ezáltal az előadás önálló produkcióként szintén jól funkcionál. Gémes Antos rendező a lehető legideálisabban hasznosította a színészek végtelennek tetsző energiáját és elhivatott hozzáállását a próbafolyamat során, ám a dalbetétek is különleges hangsúlyt kaptak Szemenyei János zenei vezetői tevékenysége, valamint a közreműködők koncentráltságának, lelkesedésének, muzikális beállítottságának nyomán.

Jelenetkép a Madagaszkár című előadásból (Fotó: Kovács Milán)

Ami azonban a legszebb az egészben, és leginkább sikeressé teheti a jövőben a teátrum új bemutatóját, az az a tény, hogy a fentiekben tárgyalt körülményekkel, és színháztörténeti érdekességekkel kizárólag a felnőttkorú nézők foglalkoznak csupán. A gyermekek attól kezdve, hogy felgördül a függöny, nem tesznek mást, mint átadják magukat a színpadon látott eseményeknek, és tapsolva-nevetgélve reagálják le a történéseket, vagy ugyanezeken a módokon fejezik ki az egyes karakterekkel szembeni szimpátiát, olyan emberi értékekről tanulva eközben, mint az őszinte barátság, az összetartás, illetve az alkalmazkodás jelentősége, a másokhoz való feltétlen ragaszkodás. Ennélfogva pedig a színdarab ténylegesen beteljesíti a saját misszióját, ami arra irányul, hogy lekösse a legkisebbek figyelmét, és a család valamennyi tagjának felkínálja az előadás keretein belül a minőségi szórakoztatást.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Madagaszkár című előadásból (Fotó: Kovács Milán)