Mától a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában a Régi Képtár és a Régi Szobor Gyűjtemény 17-18. századi gyűjteményéből válogatott, újrarendezett állandó kiállítás várja a látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum építészeti stílusokat bemutató, historizáló belső tereihez a Barokk Csarnokba a korszakban készült híres szobrok gipszmásolatait tervezték elhelyezni, a barokk szobrok másolatainak beszerzése azonban elmaradt, így a csarnok kezdetben nem is kiállítótérként, hanem a gipszmásolatok és modern szobrok raktáraként működött. A második világháború után a terem középső részében 19. és 20. századi szobrokból rendeztek tárlatot, majd a következő évtizedekben ismét raktárként használták. A múzeum 1987-ben elkezdett másfél évtizedes rekonstrukcióját követően, eredeti barokk festményekkel és szobrokkal berendezve, 2000-ben nyitották meg újra. A 2015-ben indult átfogó múzeumrekonstrukció során a termet ismét felújították, hogy a barokk festmények és szobrok újrarendezett állandó kiállításának adjon helyet.

A csarnokban a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő itáliai, spanyol és német barokk kollekcióból kiválasztott közel harminc festményen keresztül az érdeklődők megismerkedhetnek a barokk festészet stiláris sokszínűségével és tematikus gazdagságával. Emellett olyan remekművekkel is találkozhatnak, mint a 17. századi bolognai festészet egyik vezető mestere, Guercino Krisztus ostorozását ábrázoló oltárképe, és Luca Giordano két impozáns méretű, kiemelkedő jelentőségű festménye, a Menekülő Szent Család és a Lefegyverzett Igazságosság allegóriája. A válogatásban helyet kapott a 18. századi velencei festészet vezető mestere, Giovanni Battista Tiepolo Idősebb Szent Jakab legyőzi a mórokat témájú, monumentális oltárképe is. A spanyol gyűjteményt Alonso Cano és Jusepe de Ribera egy-egy műve, a német kollekciót az osztrák barokk festészet legjelentősebb mestere, Johann Michael Rottmayr három alkotása reprezentálja. A képek és szobrok elhelyezése az egykori főúri gyűjtemények hangulatát idézi meg.

Kiemelt kép: A Szépművészeti Múzeum (Fotó: Kozics Júlia)