Február 29-én 19 órától egyetlen alkalommal lesz látható az a különleges előadás a Nemzeti Színházban, amelyben tizenkét állami gondozásban felnőtt fiatal játssza el Petőfi elbeszélő költeményének újraértelmezett változatát, a Kukorica Jancsit. A produkció az Art-ravaló – hátrányos helyzetű fiatalokat segítő szociális-művészeti és pályaorientációs projekt – egyik fontos állomása.

A 2018-ban indult kezdeményezés célja, hogy segítse a gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdését. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. A 2019 őszén indult csoport tagjainak előadásában látható a részben improvizációik alapján született, és teljes egészében belőlük inspirálódott Kukorica Jancsi. Az előadás Szokolay Dongó Balázs közreműködésével készült, a darabot Hárs Anna írta és Schermann Márta rendezte.

Az alkotók a mindenki által jól ismert János vitéz története mögé néztek, akinek életútja sok szempontból hasonlít az állami gondozott fiatalokéra. Az előadásban a két árva fiatal, Jancsi és Iluska mostohaszülőjük bántalmazó környezetében nevelkednek, csak egymásra és önmagukra számíthatnak. Jancsit nem ismeri el mostohaapja, hiába dolgozik keményen, közben pedig mindenhol tartanak az indulatos fiútól. Mikor elveszíti a rábízott nyáj felét, elmenekül régi élete és önmaga elől, hátrahagyva az egyetlen embert, aki mellett békére lelhet: Iluskát.

Az előadás rendezője, Schermann Márta szívesen használ dokumentarista eszközöket és von be civileket előadásaiba. Munkáiban gyakran kerülnek társadalmi problémák a fókuszba. A fiatalokkal való próbafolyamat során Romankovics Edit színházi nevelési szakember segítette.

Az előadásban Balogh Anita, Bocsi Eszter, Bors Fanni, Erdélyi Klaudia, Hack Imre Ákos, Hajcsár, Angelika, Jáborszky Dávid, Mikáczó Erika Zsuzsanna, Nagy Tibor, Urbán Jonatán, Urbán Raul és Vedres Patrik szerepelnek.

Kiemelt kép: A Kukorica Jancsi szereplői (Fotó: Heiter Bence)