Június 14. és július 2. között kerül sor idén nyáron a Városmajori Színházi Szemlére. Buda legnagyobb szabadtéri játszóhelyén 2019-ben is hat város hat színházának hat előadása száll versenybe a szakmai zsűri és a közönség szavazataiért. Az idei szemlén az előző évekhez képest nagyobb számban szerepelnek a klasszikusnak mondható magyar művek, melyek kivétel nélkül újszerű, izgalmas rendezésben kerültek színpadra.

Jelenet a Tóték című előadásból (fotó: Szabad Tér Színház)

A több mint félszáz nem budapesti és határon túli kőszínházi bemutatóból választották ki a városmajori színpad korlátozott technikai lehetőségeit figyelembe véve azt a legjobb hat produkciót, amely megméretteti magát. Június 14-én, Örkény István halálának 40. évfordulóján a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátékával, a Tótékkal indul az idei Városmajori Színházi Szemle. Örkény groteszk humorú történetét Bezerédi Zoltán, a budapesti Katona József Színház színművészének rendezésében láthatja a közönség. Ezt követően a kecskeméti Katona József Színház társulata érkezik a budai szabadtéri színpadra Benkó Bence és Fábián Péter friss rendezésével, az Állami Áruházzal. Az 1950-es évek propagandisztikus zenés filmjéből a k2 Színház művészeti vezetői készítettek előadást.

Jelenet az Állami Áruház című előadásból (fotó: Szabad Tér Színház)

A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc elragadó budapesti Hamupipőke-történetét, Az üvegcipőt adja elő. Alföldi Róbert, aki tavaly a legjobb előadásnak járó díjat söpörte be a Volpone című rendezésével, idén ismét a szombathelyi Weöres Sándor Színházzal érkezik, méghozzá a Kritikusok Céhe által is díjazott A salemi boszorkányokkal. Az előadás egyik központi karakterét, John Proctort a Katona József Színház művésze, Bányai Kelemen Barna alakítja, aki a 2018-as szemlén elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. Visszatér a Városmajorba a Miskolci Nemzeti Színház is, a teátrum idén azonban nem egy vígjátékkal, hanem Kosztolányi Dezső klasszikus regényének gyönyörű színpadi adaptációjával, az Édes Annával érkezik. A szemle záróprogramja Feydeau vérbő komédiája, az Osztrigás Mici lesz, melyet a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában láthatják az érdeklődők.

Jelenet Az üvegcipő című előadásból (fotó: Szabad Tér Színház)

A Városmajori Színházi Szemlét június 14. és július 2. között rendezik meg, és a programot idén is figyelemmel kíséri majd egy szakmai zsűri, és az ő szavazatuk alapján dől el, melyik lesz a legjobb előadás, és kik kapják a legjobb alakításért járó elismeréseket. A szemlére kilátogató nézők az interneten szavazhatnak majd kedvenceikre. A díjátadó gálára szeptember elején, a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményén kerül sor.

A 2019. évi Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja:

Örkény István: Tóték (Szegedi Nemzeti Színház, rendező: Bezerédi Zoltán)
Kerekes – Barabás – Darvas – Gádor: Állami Áruház (Kecskeméti Katona József Színház, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter)
Molnár Ferenc: Az üvegcipő (Jászai Mari Színház, rendező: Czukor Balázs)
Arthur Miller: A salemi boszorkányok (Weörös Sándor Színház, rendező: Alföldi Róbert)
Kosztolányi Dezső: Édes Anna (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Rusznyák Gábor)
Georges Feydeau: Osztrigás Mici (Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, rendező: László Sándor)

Kiemelt kép: Jelenet A salemi boszorkányok című előadásból (fotó: Szabad Tér Színház)