Ma ünnepli 55. születésnapját Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Alföldi Róbert Kalocsán, 1967. november 22-én született. Zenei általános iskolába járt, hegedülni és zongorázni is tanult. Már kiskorában elhatározta, hogy színész lesz, ezért is döntött úgy, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatja a tanulmányait, ahol többek között Beviz Márta, Náray Erika, Börcsök Enikő és Piti Attila voltak az osztálytársai. A gimnázium elvégzése után elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol tanulmányait egy év – akkoriban kötelező – sorkatonai szolgálat letöltése után, 1987-ben kezdte meg. Horvai István és Kapás Dezső osztályába került, negyedéves korában népköztársasági ösztöndíjas lett. 1991-ben még főiskolásként eljátszotta Raszkolnyikovot Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésében (veszprémi Petőfi Színház), amivel azonnal felhívta magára a figyelmet. 1992-ben az ország legnagyobb prózai társulata, a Vígszínház szerződtette, ahol olyan szerepeket játszhatott el, mint Rómeó (Rómeó és Júlia), Ivan Karamazov (A Karamazov testvérek), Artúr (Tangó), vagy Oscar Wilde (A nagy szemérmetlenség). Első rendezése a Trisztán és Izolda volt, 1995-ben, amivel már akkor nagy vihart kavart.

Alföldi Róbert az Egy, kettő, három című előadásban (Fotó: Lakatos Péter)

2000-ben megvált a Vígszínház társulatától és 2006-ig szabadúszóként dolgozott, de a színészi és rendezői karrierjét ezután is töretlenül folytatta és ez az időszak hozta meg a televíziós szerepléseknek köszönhetően az országos ismertségét. 1998-tól 2002-ig az RTL Klub Jó Reggelt! című műsorának egyik műsorvezetője volt, valamint sokáig volt tagja a Heti Hetes csapatának. 2006. március 1-jétől 2008. február 28-áig a Bárka Színház igazgatója volt, 2008. július 1-jétől pedig a Nemzeti Színház főigazgatója.

Mind színészként, mind rendezőként gyakran foglalkoztatják a színházak, többek között az Átrium, a Centrál Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Rózsavölgyi Szalon színpadán találkozhatunk a munkásságával. Jelenleg a Network, a My Fair Lady, A trianoni csata, a Mefisztó, az Isteni végjáték, az Egy, kettő, három, az Igenis, miniszterelnök úr!, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog és Az utolsó óra című előadásokban látható. Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt az Operettszínházban, operettet és operát Szegeden, Miskolcon, Budapesten, New Yorkban, Versailles-ben, Bergenben, Plzeň-ben, bábjátékot a Budapest Bábszínházban, ír táncshow-t a Tháliában, divatbemutatót és videóklipet is. 2002 szeptemberében meghívták a belgrádi BITEF-re a nyitrai Hamlet előadását, 2003 novemberében, a Mezzo komolyzenei csatorna több ízben sugározta Charles Gounod Faust című operáját, amely elnyerte a hónap operája címet, 2006-ban pedig a pekingi Shakespeare-fesztiválra kapott meghívást. Jelenleg is több, évek óta nagy sikerrel futó előadás színpadra állítása fűződik a nevéhez (Az Őrült Nők Ketrece decemberben a 350., a Futótűz hamarosan a 100. előadását ünnepli), de ő jegyzi az elmúlt időszakban bemutatott A jegyzőkönyv, a Frivol (Átrium), a magyartenger (Centrál Színház), a Mária országa (Szegedi Nemzeti Színház) című előadásokat, vagy éppen Székely Csaba erdélyi magyar melegekről szóló Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színházban, ahol jelenleg Az eprésző kislány próbái zajlanak az ő vezetésével.

Alföldi Róbert az Isteni végjáték című darabban (Fotó: Lakatos Péter)

Színházi munkái mellett többször volt látható játék- és tévéfilmekben, minisorozatokban (Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, De kik azok a Lumnitzer nővérek?, 56 csepp vér, X polgártárs, Géniusz, az alkimista, A hentes), valamint időnként jellegzetes orgánumát szinkronmunkái kapcsán is hallani, legismertebb szerepe kétség kívül a Vészhelyzet Dr. John Cartere (Noeah Wyle) volt. Ezen túl hangoskönyvek is fűződnek a nevéhez: Hasnyálmirigynapló, A kis herceg, Micimackó.

1990-től kezdve napjainkig díjak tucatjával ismerték el munkásságát, ezek közül kiemelkedik a Jászai Mari-díj (1995), a Hegedűs Gyula emlékgyűrű (1996), az Ajtay Andor-emlékdíj (1999), Ruttkai Éva-emlékdíj (1999), a Súgó Csiga díj (2001, 2003, 2005), a Janikovszky Éva-díj (2007), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2007), Magyar Toleranciadíj (2013). Az Armel Operaverseny és Fesztiválon, valamint a POSZT-on több előadása is nagy sikert aratott. 2019-ben Budapest XIII. kerület díszpolgárává avatták, 2022-ben pedig a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja lett.

Hobbija a festészet, első önálló kiállítása 1999-ben nyílt. Festményei olyan kelendőnek bizonyultak, hogy egészen 2005-ig minden évben egyéni kiállításon mutatta be őket.

Kiemelt kép: Alföldi Róbert (Fotó: Zsigmond László)