Alexis Michalik Történetőrző című, két Molière-díjjal kitüntetett színpadi road movie-jának magyarországi bemutatójával debütál a HATAN-Társulat május 26-án a 6SZÍN-ben.

Alexis Michalik színész, író és rendező napjaink egyik legismertebb francia színházi alkotója, akinek neve nem ismeretlen a hazai színházlátogatók előtt sem, hiszen ő jegyzi az Edmond című darabot, amely a Cyrano de Bergerac keletkezését meséli el. Az előadást a debreceni Csokonai Színház tűzte műsorára, de a szövegkönyv kötet formájában is megjelent a Park Könyvkiadó gondozásában. A Történetőrző az első darabja, amelynek sikerét jól jelzi, hogy bemutatása óta, vagyis több mint 11 éve folyamatosan látható Párizsban. 2014-ben elnyerte a Molière-díjat a legjobb szerző és a legjobb magánszínházi rendezés kategóriában is. 

A darabban korok, helyszínek és szereplők folyamatosan váltják egymást, az öt színész virtuóz módon 36 szerepet játszik el. A mű története szerint egy esős éjszakán az Ardennek mélyén Martin Martinnak el kell temetnie az apját, miközben rábukkan egy kézzel írott jegyzetfüzetre. Ekkor még nem sejti, hogy felfedezése milyen történelmen és kontinenseken átívelő kalandokba sodorja őt. Tizenöt évvel később az algériai sivatag mélyén egy anya és 15 éves lánya nyomtalanul eltűnik. A Történetőrző messzi korokig visszanyúló, titok után kutató színpadi roadmovie. A női erő és bölcsesség, az évszázadokon átívelő tudás, amit a könyvek őriznek, hangsúlyos jelentést kapnak. Aki szereti a titkokat, a rejtélyeket, a nyomozást és az önfeledt játékot, az alkotók reményei szerint szeretni fogja ezt az előadást is.

Pillanatkép a Történetőrző próbájáról (Fotó: HATAN-Társulat/6SZÍN)

A HATAN-Társulatot 2022-ben alapította Nyári Zoltán, Jászai Mari-díjas színész és operaénekes és Horváth Patrícia színházrendező művészházaspár. A társulat azért választotta bemutatkozó előadásának a Történetőrzőt, mert ez közvetíti leginkább azt, ahogyan a színházról gondolkodnak. „A színházban jó darabokat kell játszani, amiknek a célja, hogy a lélekre is hatnak és még akár el is gondolkodtatnak, jó esetben három nap múlva is. Élvezetes előadásban, aminek azért a mai nézői szokásokhoz kell idomulnia, tehát jó, ha akár még be is tudunk ülni utána egy pohár italra valahová. Remek színészekkel, akik már jó ideje bizonyították a színpad iránti elhivatottságukat, tehát nem buborék a szaktudásuk. Intenzív csapatmunkában, megdönthetetlen játékban való hittel. Ami attól marad élő, hogy meghagyod a színészek létjogosultságát a színpadon, hiszen egyenlő társai a rendezőnek és a nézőnek. Ebben a színházban hiszek. Mert ők nem végrehajtók, hanem alkotótársak. Akkor a néző az aznapi, élő előadásban lesz maga is résztvevő. És önmaga legjobb változataként megy vissza a társadalomba” – mondta el Horváth Patrícia, az előadás rendezője. 

A Történetőrző magyarországi bemutatóját a társulat alapító-rendezője fordításában viszik színre Kecskés Karina, Kovalik Ágnes, Baldauf Dániel, Király Attila és Sipos Imre szereplésével. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Jeli Sára Luca, a dramaturg Garajszki Margit. A produkció a májusi premiert követeően júniusban további három alkalommal lesz látható.

Kiemelt kép: Alexis Michalik (Fotó: Astrid Di Crollalanza)