Ma ünnepli 55. születésnapját Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar énekes-dalszerző, zeneszerző, költő.

Ákos 1968. április 6-án született Budapesten, iskoláit is itt végezte, 1992-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külgazdasági szakán diplomázott. 1987-ben a Bonanza Banzai zenekar egyik alapítótagjaként került a zeneipar középpontjába és 1994-ig aktívan közreműködött az együttesben, mint énekes, dalszövegíró, zeneszerző. Ezekben az években, párhuzamosan a Bonanza Banzaijal indította el szóló karrierjét is.

Első lemeze 1993-ban jelent meg Karcolatok címmel, ami aranylemez kategóriát ért el. A következő harminc évben több mint 25 albumot adott ki, amelyek többsége szintén aranylemez lett, de akad köztük több platina is. Karrierje alatt olyan dalokat énekelt rekedtre a közönség és a harsogta a rádió csapágyasra, mint az Indiántánc az azonos című albumról, az Ölelj meg újra dal az Andante korongról, vagy az Adj hitet a Még közelebb CD-ről. A produktív dalszerzői és előadói korszak magával hozta a temérdek fellépést is, számos teltházas lemezbemutató és országjáró turné mellett koncertezett Barcelonában, Moszkvában, Párizsban, Erdélyben vagy Londonban is.

Az énekes és dalszerzői munkák mellett több fronton is alkot, novellákat és verseket ír, több kötete is megjelent az elmúlt évtizedekben. Eszenyi Enikő felkérésére a Vígszínháznak Bertolt Brecht Baal című színművéhez, illetve Szász Attila 1956-os kisfilmjéhez írt zenét, utóbbi felvételeihez Miklósa Erika operaénekesnőt kérte fel. A lista persze kimeríthetetlen, hiszen Ákost a folyamatos alkotás és megújulás jellemzi.

Munkásságát számos módon díjazták az évek alatt, 2004-ben Artisjus-díjat kapott az év könnyűzenei produkciójáért, az Andante lemez kapcsán, 2012-ben Kossuth-díjat, 2019-ben pedig másodjára is elnyerte a Petőfi Zenei Díjat az év férfi előadójaként.

Kiemelt kép: Ákos (Fotó: Földházi Árpád, Forrás: mandiner.hu)