Idén első alkalommal rendeznek Jazz Esteket Szentendrén. A pünkösdi, ünnepi hétvégén a műfaj neves hazai és külföldi képviselői lépnek fel a Barcsay udvar színpadán. A programról és a résztvevőkről, a rendezvény ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Zipernovszky Kornéllal beszélgettünk.

Jazz Fesztivál már volt Szentendrén, a Jazz Estek pedig most lesz először. Miben lesz más az idei rendezvény az elnevezésen kívül?

Jazz Estek a tavalyi nagy sikerű Jazz- és Borfesztivál művészeti törekvéseit folytatja tovább, de nem csak a magyar jazz élvonalbeli előadóit, hanem ritkán hallható külföldi produkciókat is meghívott.

Ön túlzás nélkül a jazz legnagyobb hazai ismerője, több mint harminc éve foglalkozik a műfajjal. Valószínűleg, egy hónapra való programot is könnyedén összerakott volna, de most melyek voltak a legfontosabb szempontok a fellépők kiválasztásakor?

A legfontosabb az volt, hogy mi az, ami megél ezen a helyen, azaz a Barcsay udvarban. Ez egy csodálatos helyszín, nemcsak bejáratott, hanem komoly kulturális tradíciókkal is rendelkezik a magyar jazz történetében, szinte behívja ezt a műfajt. Rengeteg jazz koncertre járok – szoktam is mondani, hogy aki nekem ebben a témában újat akar mondani vagy mutatni, annak nagyon korán kell felkelnie –, ezért azt is tudom, hogy milyen egy jó premier. Büszke vagyok arra, hogy két premier és több premierértékű előadást tudunk itt a három nap során bemutatni.

Liane Caroll (Fotó: szentendre.hu)

Három nap alatt két premier, az nem rossz arány. Kik azok, akiket első nap láthat a közönség?

Elementáris erejű megnyitó koncertre lehet számítani, amikor a Londonból érkező Liane Carroll fog énekelni és zongorázni, aki ellenállhatatlan temperamentumának, zeneiségének és humorának köszönhetően a legjobb londoni klubok állandó kedvence.  Hatalmas egyéniség, de mindenek felett hatalmas hang! Számos nemzetközi elismerés és turné után Carroll Slow down című albuma, a Ronnie Scotts’ mellett London legtekintélyesebb jazz klubjában, a 606 Club-ban debütált. Billy No Mates című lemeze a kritikusok elismerése mellett a BBC Jazz Awards díját is elnyerte, és az első volt, aki a legjobb énekes és a legjobb jazz-előadó lett egyszerre. 2009-ben járt először Magyarországon, a Budapest Jazz Clubban és a Sziget Fesztiválon, azóta rendszeresen visszatér egyre terebélyesebb magyar rajongótáborához. Időközben több mint egy tucat szóló albumot adott ki. A ma már világsztár Liane Carroll átütő erejű kifejezésmódját energikus énekhangjának, vibráló személyiségének, és sodró erejű, mégis könnyed zongorajátékának köszönheti. Carroll szóló zongora-ének fellépése a szentendrei Jazz Esteken a Harmónia Jazzműhellyel együttműködésben valósul meg.

Őt a három kirobbanó tehetségű szaxofonossal felálló fiatal budapesti szextett, a pár éve alakult Coltrane Legacy követi, akiknek elhivatottsága és tudása egyformán kiemelkedő. A jazzhagyomány meghatározó alakját megidéző formációt az egyik legkeresettebb magyar bőgős, Orbán György hívta életre 2017-ben. A szaxofonos John Coltrane az ’50-es évek közepétől 1967-ben bekövetkezett haláláig eltelt alig másfél évtized alatt új alapokra helyezte a modern jazzt. Életművében egyre spirituálisabb dimenziókba érve teremtette meg egyedülálló zenei világát, mely azóta is kikerülhetetlen hatást gyakorol a zenészek egymást követő generációira. Orbán György, a tapasztalt bőgős, többek között Szakcsi Lakatos Béla, Lukács Miklós és Tóth Viktor zenekarainak tagja úgy gondolta, hogy ezt a fontos örökséget úgy ápolja legméltóbban, ha nemcsak Coltrane megbabonázó erejű témáinak új hangszereléseit játsszák, hanem az általa ihletett saját szerzeményeiket is. A zenekarban testvéri versengésben, különböző karaktereket megjelenítve három nagy tudású, elhivatott fiatal szaxofonos szerepel: Molnár Sándor, Soso Lakatos Sándor és Ifj. Oláh Kálmán. A zongoránál Oláh Krisztián, a doboknál Lakatos Pecek András foglal helyet.

Coltrane Legacy (Fotó: szentendre.hu)

Ilyen erős kezdés után, kikkel lehet tovább fokozni a hangulatot?

A második napon egyrészt magyar, másrészt argentin és izraeli muzsikusokkal működő, választékos, különlegesen kifinomult, csupa meglepetés kvartett játszik. Az Amszterdamban élő és dolgozó Lachegyi Máté jazz-zongorista zenéje folytonosan határokon egyensúlyoz, izgalmas és lebilincselő feszültséget teremtve. Elemi érzelmekből, hangulatokból építi föl komplex zenei világát, amelyet líraiság, filmszerűség, melankólia jellemez, és gyakran egyfajta áhítat jár át. Ezen túl megjelenik benne a természettel való romlatlan kapcsolat iránti vágy is. Zongorajátéka érzékeny és merész, harmóniaváltásai kerülik a megszokottat. Zenéjének lényegét nagyobb lélegzetű kompozíciói fedik fel, amelyek tele vannak váratlan fordulatokkal. Számos forrásból merített inspirációt saját hangjának megtalálásához a reneszánsz vokálpolifóniától a skandináv jazzen át az amerikai énekesnő-zeneszerző, Meredith Monk és más útkereső zenei alkotók munkásságáig. Hollandiában megalakult nemzetközi kvartettjében az argentin Natalio Sued, az izraeli Omer Govreen és Kovács Miklós személyében olyan inspiráló partnerekre talált, akikkel maximálisan meg tudja valósítani zenei elképzeléseit.

Utánuk pedig a Gitármágia következik. A háromgitáros zenekarnak – ritmusszekcióval vagy anélkül – óriási hagyománya van a jazzben, ráadásul Zoller Attila, valamint Szabó Gábor révén ezen a hangszeren kerültek be magyar zenészek is az egyetemes jazztörténetbe. A Zeneakadémia jazz tanszékének egyik oszlopa, László Attila már Tátrai Tiborral és Babos Gyulával is alakított ilyen együttest húsz évvel ezelőtt. A Budapest Jazz Clubban 2020-ban alkalmi koncertet adott Gyárfás Istvánnal és Juhász Gáborral, de olyan harmonikus volt az együttjáték, és olyan kedvező a fogadtatás, hogy szívesen fellépnek a Jazz Estek meghívására Szentendrén is. A három gitáros alapvetően ugyanabból a zenei közegből érkezik, de eléggé eltérő felfogásban és stílusban, azonnal felismerhető egyéni hangvételben játszik. Ez természetesen azzal jár, hogy ezek az egyéni jellegzetességek a trióban is megmaradnak. Műsorukban így saját szerzeményeik is helyet kaptak, hiszen mindhárman pompás, bízvást slágernek nevezhető szerzemények sokaságával büszkélkedhetnek és jazz standardeket is szívesen feldolgoznak közösen. A ritmusszekcióban egyrészt Gyárfás Attila, a külföldön is sokat szereplő dobos hallható, másrészt Lattmann Béla, akivel László Attila évtizedek óta játszik több formációban.

A Gitármágia formáció (Fotó: szentendre.hu)

Végül, de nem utolsósorban, kik lépnek fel a harmadik napon?

Vasárnap mutatkozik be Szentendrén a Négy hang – négy évszak produkció. Ennek a négy évszaknak semmi köze Vivaldihoz. A koncerten az évszakokat négy kiemelkedő tudású énekesnő eleveníti meg. A tavaszt az életvidám, kicsattanó jókedvet árasztó Bolba Éva hozza el. Karosi Júlia idézi fel csodálatos hangjával a nyár melegét, annak érzékiségét és kiteljesedését. Vörös Niki az ősz színpompáját, versfakasztó szépségét és egyben csendes szomorúságát énekli meg, míg Bencze Alma a téli napok otthoni melegéről, családi vidámságáról, a hulló hó békéjéről énekel. A kísérő együttes nagy rutinnal és empátiával rendelkező tagjainál (Cseke Gábor, Bögöthy Ádám, Jeszenszky György) keresve sem lehetne alkalmasabbat találni erre a feladatra. Az együttes ötletadója, Vörös Niki a tavalyi szentendrei jazzfesztiválon saját együttese élén aratott emlékezetes sikert. Michelle Legrand dalait, Abbey Lincoln interpretációit és más emlékezetes zenei pillanatokat megidéző szóló projektjei után most ennek az együttesnek a zenei vezetője. Karosi Júlia is bemutatta Szentendrén saját, a klasszikus magyar zeneszerzők által inspirált szerzeményeit és hangszereléseit tavaly. Bolba Éva triója élén a Petőfi TV akusztikus sorozatában adott 2022-ben koncertet. Bencze Alma új kvintettje már a Müpában is fellépett, korábban az énekesnőt meghívták a londoni 606 klubba is.

A város közönségének nem kell bemutatni a saját kvartettjével itt klubot működtető Borbély Mihály szaxofonost, minden fúvós hangszer és balkáni ritmus ismerőjét: a fesztiválra két régi barátjával, két csoda-muzsikussal, Lukács Miklós cimbalmossal és Dés András ütőhangszeressel érkezik. Ők zárják vasárnap a rendezvényt. A különleges hangszer összeállítású trió a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, számos díjjal elismert Borbély Mihálynak a legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú, saját szerzeményeit zenekarvezetőként is megvalósító Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak a hangzás kialakításában. Első koncertlemezükön a bolgár kaval világhírű művésze, Theodosii Spassov volt a vendégük. Hazai fellépéseik mellett Bulgáriában, Észtországban, Szlovéniában és New Yorkban egyaránt nagy sikerrel szerepeltek. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán zenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárszenei elemekkel.

Hány név volt eredetileg a listán, amikor elkezdte összeállítani a programot?

Nagyjából 35-40 nevet írtam össze, ebből szűkült a kör a végleges fellépőkre.

Károlyi Csaba és Zipernovszky Kornél (Fotó: Sulyok Miklós)

Ha valakinek csak egy nap van lehetősége idejönni Pünkösdkor, akkor Ön melyik napot javasolná?

Hát, ez merész és nem egyszerű kérdés. (nevet) Attól függ persze, hogy ki mit szeret. A három nap profiljában tudatosan van eltérés, erre is direkt figyeltem a szervezés folyamán. Amikor szaxofon, bőgő és zongora kezdi a programot, akkor nagyon fontos, hogy ne szaxofon, bőgő és zongora összeállítás következzen. Ha nem akarom megkerülni a kérdést, akkor talán azt mondanám, hogy szombaton jöjjön az, akinek csak egy nap van lehetősége jönni. Attiláék két koncertet adtak eddig összesen, egyet a Budapest Jazz Klubban és egyet Pakson. Tehát ők, nagyon ritkán hallhatók, ez nem egy olyan bejáratott produkció, ami mögött menedzser, és lemez lenne, ez színtiszta örömzene. Nagyon passzol a nyári szabadtéri fesztiválok hangulatához. A Lachegyi Máté féle Borealis pedig azért is érdekes, mert a zenei anyag nagy része megvolt, de ez a felállás így együtt még soha nem játszott.

Önnek van személyes kedvence a fellépők közül?

Nekem rengeteg kedvencem van, nem tudnék és nem is szeretnék választani.

A Jazz Esteket az eredeti elképzelés szerint három kötetlen beszélgetés előzte volna meg. Ebből kettő valósul meg, ez a fajta felvezetés Önnek volt fontos?

Prosek Zoltánnal, a Ferenczy Múzeum igazgatójával beszélgettünk arról, hogy egy ilyen tartalmas program, mint amilyen a Jazz Estek lesz, megérdemel valamilyen felvezetést. Ez egy nagyon színvonalas rendezvény lesz, ne múljon el anélkül, hogy kicsit ne járnánk jobban körbe a műfajt.

Az első beszélgetés elmaradt, most pedig Károlyi Csaba kritikus, az Élet és Irodalom rovatvezetője volt a vendége. Ki lesz a következő beszélgetőpartnere?

Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó lett volna az első vendégem, de sajnos lebetegedett, emiatt elmaradt vele a beszélgetés, pedig nagyon nagy jazzrajongó, biztos érdekes lett volna az ő szemszögéből is látni a dolgokat. Igyekeztük úgy összeválogatni a meghívott vendégeket, akik köztudottan nagy zenerajongók, akik szívesen hallgatják a jazzt, de mindemellett más területen is kiemelkedőt alkottak. A következő vendégem Fülöp Péter lesz, ő a Mahler-diszkográfia és a mikrokosmos.com szerkesztője, nemzetközi hírű lemezgyűjtó. Szeretettel várunk minden zenekedvelőt, aki nemcsak hallgatni szereti a jazzt, hanem azt is szereti, ha beszélünk róla.

Kiemelt kép: Zipernovszky Kornél (Fotó: Sulyok Miklós)