A Madách Színház olyan akciótervet készített el, amely megoldást kínál a III. Magyar Musical Pályázat országos megismertetésére, valamint a nehéz helyzetbe került színművészek megsegítésére.

A Madách Színház tavaly nyáron indította útjára – immár harmadik alkalommal – Magyar Musical Pályázatát, amely több szakaszból állt. A második forduló után 31 aspiránsból 16-an jutottak tovább, nekik március 22-ig kell a teljes pályaművüket benyújtani. Az utolsó, döntő fordulóba ezek közül várhatóan 8-9 mű kerül majd, amelyekből 30 perces keresztmetszet kerül színre, 2021. május vége és július eleje között, a Madách Színházban. Az akcióterv hármas célt szolgál: egyfelől a pályázat 30 perces részleteinek gondos előkészítése és minél sikeresebb színrevitele, másrészt ezeknek minél szélesebb körben történő bemutatása, végezetül segíteni szeretnének a koronavírus válság miatt nehéz anyagi helyzetbe került színművészeiken. Éppen ezért társulatot szerveznek: 20-25 művészt kértek fel arra, hogy a keresztmetszetek bemutatásában május és július között vegyenek részt. Ezzel biztosítják a művészek rendelkezésre állását, a színészek számára pedig majdani fellépti díjuk terhére előleget biztosítanak, amely remélhetőleg könnyít a jelenlegi szorult helyzetükön.

Szirtes Tamás (fotó: Madách Színház)

A Magyar Musical Pályázat minél sikeresebb prezentálása érdekében a bemutatókat a Madách Színház új Online Stúdiójából közvetítik, ezáltal országos nyilvánosságot biztosítanak a műveknek. Megkönnyítik a vidéki színházak igazgatóinak is a készülő művek megtekintését és a közönség is szavazhat a készülő művekről, ezzel is elősegítve azok ismertségét. Előnyt jelenthet a majdani győzteseknek az is, hogy műveik már a bemutató előtt ismertek lehetnek a közönség előtt.

A III. Magyar Musical Pályázat harmadik fordulójába a zsűri döntése alapján az alábbi művek jutottak tovább:
Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A tegnap holnapja
Kósa Zsolt – Okos Tibor: Árvácska
Másik Lehel – Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba: Békebeli kémtörténet
Farkas Csaba – Józsa Tamás: Duruzsol az erdő
Tóth Tamás: Ego
Bereczky G. Zoltán: GIF
Punk Balázs – Koscsisák András – Molnár Ervin: Hasfelmetsző Jack
Kövessy Róbert – Olgyai Gábor – Széll-Rózsa Szilvia: Hegyikristály
Derzsi György – Meskó Zsolt: Kazinczy – A tizenötödik vértanú
Kiss Ágnes – Szántó Sándor: Kelemen-Kedők
Havasi Tamás – Stahl-Bohus Hanna: Két nap
Czető Bernát László – Jenei Szilveszter – Kocsis L. Mihály: Magyar vámpír
Puller István: Örökség
Hegyi György – Tóth Péter: Shakespeare Zrt.
Göndör Dávid – Jeszenszky András – Kuti Gergely – Nagy Dzsasztin: Talán Zalán
Balázs Júlia – Balla István – Berger Vivien – Hárs Anna – Wéber András: Vég/Tisztesség

Kiemelt kép: A Madách Színház nézőtere (Fotó: Madách Színház)