Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a kecskeméti Katona József Színház. A világhírű írónő, Agatha Christie egyik legismertebb, számtalanszor feldolgozott művéből, az …és már senki sem! című krimiből rendez előadást Sztarenki Pál. Az alkotók március elején megtartották az olvasópróbát, a premierre pedig pár hét múlva, április 5-én kerül sor a hírös teátrumban.

Agatha Christie a regények mellett közel 20 színdarabot is írt, ezek közül nem egy valamelyik népszerű, epikus művének színpadi adaptációja, amelyet saját maga készített el. Ilyen az …és már senki sem! is, mely könyv formában Tíz kicsi néger címen először 1939 novemberében jelent meg, ebből írta meg Christie a drámaváltozatot, melyet 1943-ban mutattak be. A történet tíz egymásnak ismeretlen emberről szól, akik mind meghívást kapnak egy elhagyatott szigeten álló pazar villába.

A 2015-ös Tíz kicsi katona című brit sorozat (fotó: BBC)

Az épület titokzatos tulajdonosáról sokféle pletykát hallani, de őt magát egyik vendég sem ismeri. A tíz ember, akiknek múltjában mind van valami, amit eltitkolnának, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a szigetre. A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be, és a vendégeket sorban meggyilkolja valaki. Tízen érkeztek, de vajon hányan távoznak a szigetről… és ki lehet a gyilkos?

Érdekesség, hogy a főbb szerepekben látható Dunai Tamás és Kőszegi Ákos pár évvel ezelőtt, az ebből a krimiből készült Tíz kicsi katona című brit minisorozatban együtt szinkronizáltak, ám a mostanitól eltérő szereplőket. Dunai volt a Charles Dance alakította Wargrave bíró hangja, Kőszegi pedig a Sam Neill által játszott tábornoknak kölcsönözte a hangját.

Szereplők: Dunai Tamás (Dr. Edward Armstrong), Bognár Gyöngyvér (Emily Brent), Kőszegi Ákos (Sir Lawrence Wargrave), Fazakas Géza (Rogers), Csapó Virág (Mrs. Rogers), Sirkó László (William Blore), Kiss Jenő (John Mackenzie tábornok), Märcz Fruzsina (Vera Claythorne), Szemenyei János (Philip Lombard), Lakatos Máté (Anthony Marston), Váry Károly (Narracot)
Alkotók: Szlávik István (díszlettervező), Tordai Hajnal (jelmeztervező), Galambos Attila (fordító), Ba Éva (súgó), Domján Sándor (ügyelő), Tóth Kata (rendezőasszisztens), Sztarenki Pál (rendező)
Bemutató: 2019. április 5., Kecskeméti Katona József Színház