SZABAD KÉZ – Ady-versillusztrálás és kötetborító-tervezés címmel hirdetett pályázatot a Petői Irodalmi Múzeum és az Ady Emlékmúzeum.

Pályázni vagy Az utolsó hajók című – Ady halála után, 1923-ban megjelent posztumusz – kötethez készített borítótervvel, vagy A magyar ugaron, a Héjanász az avaron, a Lédával a bálban, A fekete zongora, a Kocsi-út az éjszakában, az Emlékezés egy nyár-éjszakára, az Őrizem a szemed, a De ha mégis?, a Nézz, Drágám, kincseimre című versek valamelyikéhez készített versillusztrációval lehet. A pályamunkákat A4-es papíron várják, a technika – az olajtechnika kivételével – szabadon választott (például ceruza, szén, pasztellkréta, tus, akvarell, akril, valamint különböző képgrafikai eljárás) lehet. A pályázatra tagozatos vagy művészeti középiskolák diákjai, valamint szakkörök tanulói jelentkezhetnek, egy személy több alkotással is részt vehet. A mű hátoldalán fel kell tüntetni a kategóriát és a címet, valamint az alkotó nevét, születési évét és az intézményt.

A pályamunkák beérkezési határideje október 12., szerda az Ady Emlékmúzeumban nyitvatartási idő alatt. Az elbírálásra október 13-án kerül sor, a legjobbnak ítélt pályaműveket digitális formában, egy állandó vetítés keretében bemutatják az Ady Emlékmúzeumban a magyar festészet napjától (október 18.) Ady Endre születésnapjáig (november 22.). A rendhagyó kiállítás kísérőeseménye a jeles alkalom apropóján és az Ady-gyűjtemény kapcsán Rockenbauer Zoltán művészettörténész által tartott képzőművészeti előadásnak.