November 26-án veszi kezdetét a Nemzeti Színház Adventre hangoló sorozata: minden szombat délután a teátrum művészei mesélnek diafilmvetítés keretében, amelyet betlehemes műsorok, valamint Huzella Péter koncertje követ.

A diafilmvetítéseknek a Kaszás Attila Terem ad otthont minden szombaton 16 és 17 óra között, a decemberi programok festőműhellyel is kiegészülnek. November 26-án, a gencsapáti, december 3-án a nádudvari betlehemesekkel találkozhatnak a kicsik és nagyok. Utóbbi csoport tagjai a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium tanulói, akik közel húsz éve járják a települést és környékét az adventi időszakban. A diákok a játékhoz szükséges viseletek egy részét és magát a Betlehemet is maguk készítették. A játékot eredetileg a környező települések betlehemesei alapján állították össze, mely az évek során mindig változott, finomodott, és többször lehetőségük volt nádudvari idősek visszaemlékezéseit meghallgatni, az általuk elmondott szövegtöredékeket is beépíteni a játék menetébe.

A gencsapáti betlehemesek (Fotó: Nemzeti Színház)

Decembert 10-én a szentpéterúri betlehemesek érkeznek, műsoruk a helyi általános iskolához kötődik. A Betlehemezés hagyományát évekkel ezelőtt az iskola pedagógusai élesztették föl, beépítve az intézmény pedagógiai programjába a betlehemezés gyakorlatát, mint projektoktatást. 2017 januárjában ők képviselték Magyarországot az Európa Parlament újévi ünnepségén, és ez a megtiszteltetés 2023. januárjában ismét övék. 2018 januárjában egy nemzetközi delegáció részeként Rómában képviselték hazánkat a pápa újévi szentmiséjén.

December 17-én Huzella Péter, Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros–énekes Karácsony hívogató című műsorán elhangzanak karácsonyi népdalok, részletek a Nagyszalontai Betlehemesből, osztrák, svéd, spanyol, cseh, angol, francia karácsonyi dalok, magyar költőktől énekelt versek, valamint műfordítások. Az előadó terek befogadóképessége miatt 110 főt tudnak fogadni alkalmanként, ezért az ingyenes programokon való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kiemelt kép: Huzella Péter (Fotó: Nemzeti Színház)