Ma ünnepli 40. születésnapját Adorjáni Bálint, aki – a színházi szerepein túl – a televízió képernyőjéről is ismerős lehet, többek között az RTL Klub nagy sikerű sorozatának, a Mellékhatás a főszereplőjeként.

Adorjáni Bálint az erdélyi Csíkszeredában született, 1980. július 27-én. Édesapja szobrász, édesanyja pedig építész, a családjával 1989-ben költözött át Magyarországra. Adorjáni a Pécsi Tudományegyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, ahol jogi szakokleveles közgazdász diplomát szerzett. Közben színészként is kipróbálta magát a Janus Egyetemi Színházban, és ottani színpadi próbálkozásainak sikerei miatt 24 évesen döntött úgy, hogy felvételizik a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahová 2004-ben sikeresen fel is vették. 2008-ban szerzett diplomát, ezt követően a Radnóti Színházhoz szerződött, amelynek egészen 2017-ig tagja volt, és olyan darabokban volt látható, mint A csillagos ég, A Főfőnök, A Glembay ház, A kripli, az Asztali zene, a Bárány Boldizsár, a Bolha a fülbe, a Buborékok, a Farkasok és bárányok, a Hedda Gabler, a Karamazov testvérek, a Lear király, a Naftalin, az Oresztész, a Platonov – Apátlanul vagy a Spam operett. 2017-től szabadúszó, az utóbbi időben feltűnt a Madách Színház (Szerelmes Shakespeare – Marlowe), a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (Ármány és szerelem – Ferdinánd; Kőműves Kelemen – címszerep, Illatszertár – Asztalos úr), a Hatszín Teátrum (Kié vagy, mondd?, Varsói melódia – Viktor) és a Budapesti Operettszínház (Ének az esőben – Don Lockwood) színpadán.

Tompos Kátya és Adorjáni Bálint a Varsói melódiában (fotó: Pénzes Kristóf)

A színpadi szerepek mellett találkozhatunk vele a mozivásznon, valamint a televízió képernyőjén is, többek között olyan filmekben volt látható, mint a Pillangó, A galamb papné, a Veszettek, az Anyám és más futóbolondok a családból, a Csandra szekere, az 1945, A színésznő, a Vörös veréb vagy a Nyitva.

A magyar sorozatok rajongóinak is ismerős lehet a neve, hiszen olyan szériákban játszott epizód- vagy főszerepet, mint a Munkaügyek, a Kossuthkifli, a Korhatáros szerelem, Az átok, a Válótársak, a Tóth János vagy éppen az RTL Klub legújabb saját gyártású, eredeti ötlet alapján készült Mellékhatás, amelynek pár héttel ezelőtt berendelték a második évadát.

Adorjáni Bálint a Mellékhatás című sorozatban (fotó: RTL Magyarország)

Kiemelt kép: Adorjáni Bálint (fotó: jegy.hu)