Május 11-én csütörtökön ismét Magyarországra érkezik a holland Duda Paiva: legújabb előadása, a Bruce Marie az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál keretén belül lesz látható a Budapest Bábszínházban.

A Duda Paiva Társulat tánccal és bábokkal készít előadásokat. Ezek asszociatív, narratív – általában szöveg nélküli – előadások, amelyeket színházakban, fesztiválokon, bel- és kültéri helyszíneken, Hollandiában és nemzetközi szinten is bemutattak már. Szándékuk, hogy előadásaikkal a különböző hátterű, korú és érdeklődési körű emberek mind azonosulni tudjanak. A társulat célja a tánc és a báb tökéletes összehangolása; mint egy teljes értékű, színházi hangszer, amely meghaladja a fegyelmet, nincs határokhoz kötve és nem lehet beskatulyázni.

A Bruce Marie abból az alaphelyzetből indul ki, hogy mi lenne, ha létezne egy olyan chip, amely lehetővé tenné, hogy az emberek túllépjenek a test minden fizikai korlátján? Bizonyára csak a legszerencsésebbek kaphatnák meg. A laboratórium előtt, ahol mindez történik, tolong a tömeg, hogy ahhoz a 0,00000001 százalékhoz tartozzon, aki az első a sorban. Bent az épületben ott van Bruce, a korosodó drag queen: egy kettéhasadt személyiség, egy férfi, akinek a teste már nem akar többet, de valamivel közelebb került a chiphez, mint a többiek. A laborban találkozunk Muffinnal is, a majommal, akin már rengeteg kísérletet végeztek, és akinek már van chipje. A laboratórium kényes egyensúlyát Bruce visszavonhatatlanul felborítja a jelenlétével. Mi lenne, ha egy apró digitális eljárással megszabadulhatnál minden testi korlátodtól? Akkor is ember maradnál?

Jelenetkép a Bruce Marie című előadásból (Fotó: Sjoerd Derine)

Az előadás az eltűnéstől és a haláltól való félelemről és a halhatatlanság vágyáról szól. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy bár a legnagyobb félelmeink és frusztrációink állnak a középpontban, a Bruce Marie elsősorban vígjáték, fizikai komédia. Itt az ideje, hogy lazítsunk kicsit és újra mosolyt csaljunk az arcunkra!” – mondta el nekünk Duda Paiva.

Ács Norbert, a Budapest Bábszínház színművésze az alábbi gondolatokat fogalmazta meg holland pályatársa munkássága kapcsán: „Volt szerencsém látni őt néhány éve. Duda Paiva a holland és a nemzetközi bábjátszás emblematikus alakja, aki formabontó megoldásaival a nemzetközi kortárs bábművészet egyik iránytűje. Meghökkentő előadásaival egyszerre nevettet meg, miközben egyedi formáival elgondolkodtat. Az ember őt látva mindig rácsodálkozik ennek a műfajnak a szabadságára.

Az előadás szerzője, koreográfusa, rendezője és szereplője Duda Paiva. A dramaturg Kim Kooiman, a zenét Flip Noorman és Wilco Alkema szerezte, a fényeket Mark Verhoef, a díszletet és jelmezeket Tessa Verbei tervezte. A produkció társrendezője Neville Tranter.

Kiemelt kép: Ács Norbert (Fotó: Hamarits Zsolt)