Múlthét pénteken tartották meg a Békéscsabai Jókai Színház új darabjának nyilvános olvasópróbáját. Ioan Peter Mindent, amit csak adnak című vígjátékának házi bemutatóját várhatóan június 19-én tartják meg, ősszel pedig az előadás repertoárra kerülhet.

Vajon ki és hogyan ássa ki Hamlet csontjait, ha megbízást kap rá? Át szabad-e úszni a La Manche csatornát, ha a fizetést a túlparton reméljük? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Ioan Peter Mindent, amit csak adnak című „road theater” darabja, amelyet az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciójában láthatunk majd. Az abszurd vígjáték a külföldön dolgozó Közép-Kelet európai munkásokról kialakított sztereotípiákat ábrázolja. A színpadra állított karakterek annyira közülünk valók, hogy még nevük sincs. Egyik, Másik, Valaki a mi nyugaton dolgozó családtagjaink is lehetnének. Az író szerint figurái az otthonkeresés útján járnak, ahol Hamlet és Beckett Godot-ja keresztezik egymást a gazdasági emigráció agyontaposott ösvényén.

Az előadás különlegessége, hogy míg a három névtelen szereplő bőrébe Veselényi Orsolya, Komáromi Anett és Földesi Ágnes Villő bújik, addig Kovács Edit az előadás többi karakterét – a férfi szerepeket is – formálja meg. A darabot Tege Antal rendezésében láthatjuk a színpadon megelevenedni.

Kiemelt kép: A Mindent, amit csak akartok olvasópróbája (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)