A Zsámbéki Pünkösdi Fesztivállal nyitja meg kapuit június 3-án a Zsámbéki Nyári Színház. A háromnapos esemény egy Budapesttől Zsámbékig tartó zarándoklattal veszi kezdetét, majd a Zichy-kastély udvarán fellép többek között a Platon Karataev, a Lóci játszik, az Aurevoir, a Szabó Balázs Bandája, a Csaknekedkislány és a Pici Szív Tánczenekar.

Június 3. és 5. között első alkalommal rendezik meg a Zsámbéki Pünkösdi Fesztivált, ezzel a programmal veszi kezdetét a Zsámbéki Nyári Színház. A Zichy-kastély ősfás udvarán felállított szabadtéri színpadon június elejétől augusztus végéig színházi, irodalmi és zenei programok várják a közönséget. A háromnapos esemény az I. Zsámbéki Pünkösdi Zarándoklattal indul, a résztvevők Budapestről Zsámbékra 28 kilométert tesznek meg gyalog a Szent Jakab úton Vecsei H. Miklós színművész vezetésével, aki kiemelte: a Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál megelőzi a magyarországi fesztiválszezont, ami előtt érdemes elcsendesedni, befele fordulni, lassítani. „Ezért gyaloglunk együtt 5-6 órán keresztül az erre vállalkozókkal teljesen csendesen, hogy megérkezzünk Zsámbékra, ami szakrális és művészeti központ is egyben” – mondta el a fiatal színművész. Június 3-án a szabadtéri színpadon a Csaknekedkislány ad akusztikus koncertet, a fesztivál másnapján a visszatérőnek számító Platon Karataev, a részben zsámbéki zenészekből álló Aurevoir, valamint a Lóci játszik lép színpadra, a Pici Szív Tánczenekar pedig Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-táncos-verses gyerekelőadással várja a közönséget. Június 5-én a program Szabó Balázs Bandájának koncertjével zárul.

Beck Zoltán és Grecsó Krisztián (Fotó: Zsámbéki Nyári Fesztivál)

A fesztivált követően júniusban érkezik Hegedűs D. Géza és Nagy-Kálózy Eszter a Churchill és Garbo című előadással, valamint Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András és Fenyvesi Márton egy Radnóti-esttel. A későbbiekben a közönség Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című produkciójával, valamint a Grund vígszínházi fiúzenekarral is találkozhat. A programban szerepel Kollár-Klemencz László Öreg banda, valamit Beck Zoltán és Grecsó Krisztián Hoztunk valamit magunkból című zenés irodalmi estje is. Látható lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház koprodukciójaként létrejött Az ifjú barbárok című előadás, de műsorra tűzik Háy János Cégvezető című darabját Sághy Tamással a címszerepben és Tasnádi István A fajok eredete című művét Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs szereplésével. Az Azt meséld el Pista! Mácsai Pál és A csemegepultos naplója Ötvös András előadásában szintén helyet kapott a programban. Természetesen folytatódik a Kedves Zsámbék! című sorozat Seres Tamás rendezésében is két előadással, ahol Csákányi Eszter, Kováts Adél, Vecsei H. Miklós színészek, Berecz István táncos, Szabó Dani (cimbalom) és Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek) várja az érdeklődőket.

A programokról további információ a Zsámbéki Nyári Színház oldalán érhető el. 

Kiemelt kép: A GRUND – vígszínházi fiúzeneker (Fotó: Gál Bereniké)