A Thália Színház idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a Vidéki Színházak Fesztiválját, melynek keretében szeptember 2. és 8. között kilenc előadást hívtak meg Budapestre. Szeptember 3-án a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Heinrich von Kleist egyetlen vígjátékával, Az eltört korsóval érkezik a fővárosba, amelyet Kaszás Gergő főszereplésével, Tarnóczi Jakab rendezésében láthatnak majd a nézők.

A klasszicizmus és romantika korszakában alkotó német drámaíró egyetlen vígjátékának már a keletkezéstörténete is igazán izgalmas. Kleist a darabot ugyanis 1803-ban egy fogadás miatt kezdte el írni: az egyik barátjánál lógott egy rézmetszet a falon, amelyen egy bíró ítélkezett egy eltört korsó felett. A társaság tagjait annyira megihlette a kép, hogy elhatározták, megpróbálnak minél érdekesebb történetet szőni köré. Az egyik vállalkozó kedvű ifjú verset, a másik novellát írt, míg Kleist három év alatt papírra vetette ezt a színdarabot, amellyel természetesen meg is nyerte a fogadást.

Az érdekességek sorának azonban nincs még vége. A vígjáték ősbemutatója Weimarban volt 1807-ben, amelyet nem más, mint a világirodalom egyik legnagyobb költője, Johann Wolfgang von Goethe vitt színre. A német alkotó azonban egyáltalán nem törekedett arra, hogy sikert arasson fiatal pályatársa műve, vetélytársként tekintett Kleistre, ezért ha nem is látványosan, de mindent elkövetett azért, hogy Az eltört korsó a premieren megbukjon. Így is történt, olyan erős negatív kritikákat kapott az előadás, hogy a szerző becsülete védelmében kénytelen volt párbajra hívni Goethét. Hosszú évszázadoknak kellett eltelnie, amíg újra felfedezték az írott szövegben rejlő zsenialitást, és a vígjáték megtalálta méltó helyét a színházak repertoárján. Szerencsére Tarnóczi Jakab is rálelt, így került a darab 2018 júniusában a Zenthe Ferenc Színház színpadára, ahol a fiatal rendező visszatérő alkotó.

Jelenet Az eltört korsó című előadásból (Fotó: Szalkai Péter)

 „Pályakezdésemet nagyban meghatározza Heinrich von Kleist szenvedélyes és szélsőséges drámai munkássága. Egyetlen vígjátéka, Az eltört korsó dermesztően pontos lenyomata annak a tébolyító kornak, melyet nap mint nap élünk a kibogozhatatlan igazságok és hazugságok hálójában. Adott egy szemmel láthatóan és kikerülhetetlenül bűnös alak, akiről viszont hatalmi pozíciója és társadalmi megítélése miatt senki sem képes elképzelni, hogy a legnagyobb vétkes. Persze kiderül, hogy nincs egyedül. Nagy találkozás volt ez a munka egy újabb komplikált Kleist szöveggel, és persze Kaszás Gergővel, akivel hamarosan folytatjuk is a közös munkát.” – mondta, amikor arról kérdeztük, hogy számára miért fontos ez a munkája.

Kaszás Gergő is meghatározó élményként élte meg a fiatal alkotóval való közös munkát: „Elképesztő próbafolyamat volt. Nagyon megfogott az, ahogyan Jakab dolgozik, olyan bölcs és nagyvonalú rendező, amilyenek csak az igazán tehetséges emberek szoktak lenni. Bízik a képességeiben, és emiatt könnyen beengedi azokat a jó ötleteket, amik esetleg másoktól érkeznek, mert tudja, hogy az ő pozíciója ettől nem fog sérülni. Évad végén, júniusban mutattuk be az előadást, fáradt volt már mindenki, ráadásul rendkívül intenzíven kellett dolgozni rövid idő alatt, úgyhogy az egész elsülhetett volna ellenkezőképpen is, de vele tényleg üdítő volt próbálni.” – nyilatkozta a Fidelionak adott interjúban.

Jelenet Az eltört korsó című előadásból (Fotó: Szalkai Péter)

A történet egy fiktív helyszínen, a németalföldi kisvárosban, Huisumban játszódik. Egy parasztasszony panaszt emel a lánya, Éva jövendőbelije, Ruprecht ellen, mert a fiú eltörte régi, nemzedékről nemzedékre öröklött korsóját. A Kaszás Gergő által megformált Ádám bírónak kell igazságot tennie a peres felek között, ám a cselekmény előre haladtával kiderül, hogy egyáltalán nincs könnyű dolga, ugyanis nem Ruprecht a tettes… a 100 perces vígjáték végig a fojtogató légkörű tárgyalóteremben játszódik, ahol mindkét fél egyre nehezebben kap levegőt, és a nyomozó és a bűnös alakja egy idő után Oidipusz király módjára olvad egybe. Arról nem is beszélve, hogy a felelősek egyre többen vannak…

A 2012-ben alapított Zenthe Ferenc Színház Salgótarján első önálló státuszú színháza. A hatszáz férőhelyes teátrum törekszik rá, hogy műsortervét a Nógrád megyében született alkotók bevonásával alakítsa ki minden évadban, ám arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy előadásaikba népszerű budapesti művészeket is meghívjanak. Nem volt ez másképp Az eltört korsó estében sem: Kaszás Gergő partnerei Máté Krisztián, Rácz János, Bozó Andrea, Mikecz Estilla, Erdélyi Gábor, Krausz Gergő és Marjai Virág. Forgács András fordítását Varga Zsófia dramaturg gondozta, a jelmezeket Mikes Anna tervezte, a látványért Dabóczi Noémi a felelős.

Az előadás szeptember 3-án a Vidéki Színházak Fesztiváljának második napján a Thália Színházban lesz legközelebb Budapesten látható, amelyre a jegyértékesítés már megkezdődött.

Kiemelt kép: Jelenet Az eltört korsó című előadásból (Fotó: Szalkai Péter)