Idén február 11-én rendezi meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Zeneakadémián a Tehetség napja című programot, amelyen a kiemelkedő diákok fellépésével, nyilvános órákkal, előadásokkal mutatják meg az érdeklődőknek a zenei felsőoktatás és tehetséggondozás legjobb gyakorlatait. A program célja, hogy a közönség képet kaphasson az egyetem hétköznapjairól, a tanórákról, a koncertéletről, valamint az, hogy sok esetben először találkozhasson olyan tehetségekkel, akik pár év múlva akár a zenei élet kimagasló szereplői lehetnek.

Az idei programok között szerepel a Zeneakadémia tehetségei és a Liszt Ferenc Kamarazenekar két koncertje, amelyeken többek közt Bach és Vivaldi műveit játsszák. Bemutatkozik egy-egy klarinétos, zongorista és trombitás növendék, akik jeles nemzetközi versenyeken kaptak díjakat. Az elektronikus zenei médiaművészet szakirány többek között egy laptopzenekarral készül, amely szabadtéren és közösségi helyeken rögzített hangokból alkotott rövid kompozíciókat játszik. Egy végzős muzikológus hallgató zenetudományi előadással várja az érdeklődőket, bemutatva a 18. század második felének zenekedvelőit és a kapcsolódó társadalmi látképet. A Zeneakadémia szaxofonegyüttese Bach és Ravel műveinek átirataival, a Népzene Tanszék a magyar és néhány szomszéd nép muzsikájával lép közönség elé, a dzsessz tanszék triója dzsessz-sztenderdekkel, az ének tanszék hallgatói ismert és kevésbé ismert áriákkal, a legfiatalabbakat tanító rendkívüli tehetségek képzőjének különböző hangszeres tanulói pedig többek közt Sibelius, Dvořák és Schumann kompozícióival készülnek.

Pálfi Csaba klarinétművész és Bársony Péter brácsaművész, az egyetem oktatói egy-egy nyilvános órát tartanak, a Zeneakadémia nagytermének Voit-orgonáját pedig Szabó Balázs, a szakirány vezetője mutatja be a közönségnek, a tanszak hallgatóinak legjobb vizsgaelőadásaival. A programsorozat zárásaként este Kováts Péter hegedűművész és a Zeneakadémia Vonószenekara lép fel a Nagyteremben, kamarazenekari ritkaságokkal. A középpontban különböző korok és nemzetek táncai állnak.

Kiemelt kép: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangversenyterme (Fotó: Bódis Krisztián)