„Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.” – tanította nekünk William Shakespeare Hamletje, amely bölcselet vajmi könnyedséggel ráhúzható a magyar művészetekre is. Vegyük például két kiváló Kossuth-díjas költőnk, Weöres Sándor és Závada Pál esetét: mindkettejük munkássága temérdek kincset rejt azoknak is, akiket kevésbé foglalkoztat az irodalom, ráadásul a nevükhöz fűződik két nagy hatású irodalmi karakter, Psyché és Jadviga is, akiknek személyiségében keveredik a városi és népi világ. Elvégre egy mű olyan, mint a nő: megszámlálhatatlanul sok értelmezése van, képes látni és láttatni, felcsiholni és eloltani fantáziánk lángját. Weöres és Závada alakjaiban mindezek egyszerre lelhetőek fel, lényüket és jelentőségüket pedig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Budapest Music Center koncerttermében megrendezésre kerülő Jadviga és Psyché című előadás során ismerhetjük meg.

Weöres Sándor mindig is vonzódott a kevésbé ismert régi költőkhöz és a felvilágosodáshoz, beleértve a kor női alkotóit is. Nem meglepő hát, hogy teremtett egy alakot, Lónyay Erzsébetet, művésznevén Psychét, hogy az ő nyelvükön, nőként szólalhasson meg és alkothasson, Psyché képében pedig verseket, életregényt, utóéletet is papírra vetett – a könyv 1972-ben debütált „Egy hajdani költőnő írásai” alcímmel. Több mint két évtizeddel később megszületett egy másik különleges karakter is Jadviga személyében, aki a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotásában, az 1997-ben megjelent Jadviga párnája című regényben mutatkozott be Závada Pál jóvoltából. Nagy társadalmi változásokat hozó, korszakokon átívelő életútjaik közös gyökerei a társadalom legmagasabb és legmélyebb rétegeit szövik át, ezért gazdag táptalajt biztosítanak az adaptációk számára. Ennek is köszönhető, hogy a két költő szerzeményei változatos módokon kerültek feldolgozásra az eltelt évek, évtizedek során, hiszen többek között Psyché és Jadviga is megkapták a maguk filmváltozatait: előbbi például 1980-ban jelent meg Patricia Adriani főszereplésével, Bódy Gábor rendezésében, utóbbit pedig 2000-ben láthattuk a Jászai Mari-díjas Tóth Ildikó és Deák Krisztina rendező nevével fémjelezve.

Palya Bea (Fotó: palyabea.hu)

Psyché és Jadviga történetei azonban nem csupán a filmeseket, hanem a zenészeket is megihlették: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál koncertjében egymással párbeszédben hangzanak el Palya Bea és Gryllus Samu kifejezetten erre az estre hangszerelt Psyché-dalai, valamint ősbemutatóként Szokolay Dongó Balázs és Bólya Mátyás Jadviga-dalai is. A Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea rajongói számára bizonyára nem kell bemutatni az alapanyagot, hiszen az énekesnő Weöres Sándor – Psychéje alapján készült zenés verseskötete 2005-ben szólaltatta meg a költőnő költeményeit. „Az album hallgatása közben a mélységek, a kicsit hátborsozó, gyomorszorító érzések is előjöttek, amik engem mind felemelnek. Számomra Weöres Sándor költészete úgy mutatja meg a mocsarat, hogy attól az égbe szállsz. Egyszerre van meg a mélység és magasság is benne, amiben én nagyon otthonosan mozgok. Nagyon érdekes volt a mostani fejemmel rápillantani az akkori önmagamra, hiszen ez egy több mint tíz éve keletkezett mű, és bár a Psyché nem teljesen alanyi jogú zene, mivel én nem Psyché vagyok, de nagyon sok volt a hasonlóság. 16 éves voltam, amikor először rátaláltam ezekre a versekre, és szinte egyből azt mondtam: „jé, hát ez a nő olyan, mint én!”, és végre meglettek a szavak, meg a mondatok. Innen már csak egy nagyon pici lépés kellett a léleknek ahhoz, hogy én énekelni kezdtem. Mert annyira belülről szólt, közel éreztem magamhoz. Megkavart, felkavart minket Weöres és maga Psyché is.” – mondta el az énekesnő 2017-ben, a Kerekdomb Fesztivállal kapcsolatban adott interjújában.

Závada Pál (Fotó: Marjai János/24.hu)

A színpadon két külön történelmi háttér, két megedzett sors, két szerelmi történet keveredik két énekesnő találkozásában, ugyanis Bodrogi Éva és Bognár Szilvia zenei hátterében a klasszikus kortárs zene és a népzene nászát köszönthetjük. Az est különlegességét adja, hogy a narrátor maga Závada Pál lesz, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia kettősét Vizeli Máté hegedűművész, Ölveti Mátyás csellista, a fúvós hangszerek mágusa, Szokolay Dongó Balázs és Lukács Miklós cimbalomművész profizmusa színesíti, míg a projekt művészeti vezetője a Kodály Zoltán ösztöndíjas Gryllus Samu. Ők felelnek azért, hogy az október 19-én, 19:30-kor kezdődő Jadviga és Psyché feledhetetlen élménnyé váljon két művészetet, az irodalmat és a zenét egyedülálló házasságra léptetve, a rendhagyó eseményre pedig már kaphatóak a jegyek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál honlapján keresztül. Akár a színpadra tekintünk, akár magunkba, értelmet fognak nyerni Shakespeare korábban idézett szavai.

Kiemelt kép: Bognár Szilvia (Fotó: Budapest Music Center) és Bodrogi Éva (Fotó: Port.hu)