Március 27-én 21 óra 35 perckor tűzi műsorára az M5 csatorna Tamási Áron Vitéz lélek című példázatát, amelyet 2017-ben a Nemzeti Színházban mutattak be, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Tamási Áron darabja, 1940 októberében, közvetlenül az észak-erdélyi bevonulást követően született. E komoly játék (példázat) műfaji megjelölésű színdarabnak az üzenete és egyben kérdése, hogy – Pilinszky szavaival élve – miként fogadja vissza „az ősi rend” a háború után hazatérőt. Tamásinak tehát, nyilván nem egy édes-bús népszínmű megírása volt a célja, hanem a magyar néplélek igazi drámáját próbálta megfogalmazni, színpadon láttatni. A darabban ugyanis, azt a párbeszédekben megragadható dinamizmust hozta játékba, mely az egy nyelvet beszélő közösségeket, végső soron összetartja – ahogyan a múltban, úgy reményeink szerint a jövőben is. Tamási ebben a művében már nem a székely nyelvjárás szembetűnő stíluselemeivel él. Nem egy édes-bús népszínművet ír, hanem a magyar néplélek igazi drámáját viszi színre. Azt a párbeszédekben megragadható dinamizmust mutatja föl, s hozza drámaíróként játékba, mely az egy nyelvet beszélő közösségeket végső soron összetartja – ahogyan a múltban, úgy reményeink szerint a jövőben is.

Az előadás főbb szerepeit Barta Ágnes (Boróka), Demény Ákos (gyerek), Demény Máté (gyerek), Herédi Mátyás (gyerek), Horváth Lajos Ottó (Lázár), Mécs Károly (Ambrus), Nagy Anna (Sári), Szélyes Ferenc (Nikita), Tóth Auguszta (Panna), Tóth László (Kristóf), Trill Zsolt (Balla Péter), Trokán Nóra (Rozáli), Újvári Zoltán (Büllents) és Varga József (Csorba) játsszák.

Kiemelt kép: Jelenet a Vitéz lélek című elődásból (Fotó: Nemzeti Színház)