Június 9-én este Tamási Áron Vitéz lélek című előadását közvetíti az M5, a Nemzeti Színház produkciója 20 óra 30 perckor kezdődik.

Az előadás ősbemutatója 1941-ben volt szintén a teátrumban, amit akkor Pünkösdi Andor rendezésében láthatott a közönség. A dráma a Himnusz egy szamárral című elbeszélés alapján íródott, melyet Németh László a novellairodalom egyik legtökéletesebb remekeként jellemzett. A műben jelen van a háborús nyomorúság, az állhatatlan hűtlenség és fájdalom, a reménykedés és büszkeség, illetve a természetes, mégis legendába illő szabadságvágy motívuma is. Tiszta realitás és tiszta mese keveredik a történetben, miközben megjelenik benne a mítoszképző archaikus tudat is. A színdarab, ami a „komoly játék” műfaji meghatározást kapta, azonban alapvetően különbözik a novellától. A színműben, amely már a második világháborúban játszódik, az eredeti szamaras történet jelképisége már egészen más üzenetet hordoz, mint a novellában, ami az első világháborút idézi meg.

Balla Péter története a visszatérés és az újrakezdés drámája, annak az elbeszélése, hogy miként fogadja vissza a társadalom a háború után hazatérő katonákat. Ez nem egy édes-bús népszínmű, hanem a magyar néplélek igazi drámája.

A most vetítésre kerülő előadás rendezője Vidnyánszky Attila. Szereplők: Barta Ágnes (Boróka), Demény Ákos (gyerek), Demény Máté (gyerek), Herédi Mátyás (gyerek), Horváth Lajos Ottó (Lázár), Mécs Károly (Ambrus), Nagy Anna (Sári), Szélyes Ferenc (Nikita), Tóth Auguszta (Panna), Tóth László (Kristóf), Trill Zsolt (Balla Péter), Trokán Nóra (Rozáli), Újvári Zoltán (Büllents), Varga József (Csorba).

Kiemelt kép: Barta Ági és Trill Zsolt a Vitéz lélek című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)