Május 9-én 20 óra 55 perces kezdettel közvetíti a Visegrádi Csoport magyar elnöksége tiszteletére készült V4 Operettgála műsorát az M5 csatorna, az esten a „visegrádi négyek” egy-egy jeles énekművésze lépett fel.

Az operett, „kis opera” vagy „operácska” egy könnyed dallamvilággal, sok humorral átszőtt színpadi, zenei műfaj. Ismerünk francia és angol gyöngyszemeket e zenei kategóriában és természetesen olasz, spanyol vagy orosz művek is gazdagítják a Mozart által megnevezett vígjátéki, vidám, komikus, gúnyos elemeket egyaránt tartalmazó műfajt. Mégsem tévedünk, ha megállapítjuk, hogy Közép-Európa népei számára különösen kedves közös kulturális kincset jelentenek az e régióban keletkezett operettek. A (bécsi) operett új, fényes korszakát elsősorban Lehár Ferenc és Kálmán Imre művei fémjelezték. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásával a magyar operettet többek között Kacsóh Pongrác, Huszka Jenő, Jacobi Viktor, Brodszky Miklós, De Fries Károly, Szirmai Albert, Ábrahám Pál, Gyöngy Pál, Eisemann Mihály, Lajtai Lajos, Farkas Ferenc, Fényes Szabolcs alkotásai tették – nem egyszer külföldön is – elismertté.

Rost Andrea az 1980-as évek végén, a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként kezdte pályáját. A magyar szoprán villámgyorsan meghódította a világ operaházait – a bécsi Staatsopertől a Milánói Scaláig, a New York-i Metropolitantől Japánig. A lengyel mezzoszoprán, Katarzyna Kuncio 2004 óta a Deutsche Oper am Rhein társulatának tagja, s Cherubino, Octavian és a meseoperabeli Jancsi alakítójaként a nadrágszerepek valóságos specialistája. Richard Samek 2006-ban, Brnóban debütált. Tenorját azóta a cseh és a szlovák operaközönség mellett az osztrák, a német és a francia publikum is megismerte. A fiatal cseh tenor a mörbischi tószínpadtól Drezdáig operettekben is gyakorta megmutatta tehetségét. Clemens Unterreiner osztrák bariton 2005 óta a bécsi Staatsoper tagja. Kortárs szerzőkig terjedő operarepertoárjában különleges hangfajának megfelelően mind lírai, mind német, olasz és francia hősi szerepek is megtalálhatók. A hajdani Osztrák-Magyar Monarchia polgárai alkották meg – részben már a birodalom megszűnése után – az operett itteni arany- és ezüstkorának klasszikus műveit, melyeknek mindmáig népszerű slágereiből áll össze e gálakoncert programja, amelyben közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Peter Valentovič vezényletével.

Kiemelt kép: Rost Andrea (Fotó: Emmer László)