Június 23-án Alim Qasimov és Alireza Ghorbani érkezik a Müpa színpadára: a két varázslatos előadó fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megismertessék a világgal saját kultúrájukat.

Az azerbajdzsáni Alim Qasimov igazi élő legenda: a hagyományos azeri mugham kompozíciók ma élő első számú énekes-előadóját olyan zenészek sorolják kedvenceik közé, mint a rockzenész Jeff Buckley vagy épp a mainstream ikonikus izlandi alakja, Björk. Népszerűsége nem véletlen, hiszen az ókorba visszavezethető, rendkívül összetett művészeti forma, a mugham a Közel- és Távol-Kelet egyik legszélesebb körben elterjed műfaja, amelynek variánsai Európában is megtalálhatóak. Alapjai az imádságokban és az altatódalokban gyökeredznek, így öröklődve generációról generációra, 2003-ban pedig az UNESCO is felvette a világ szellemi kulturális örökségeinek listájára. Bár Qasimov a klasszikus költemények, valamint hangszeres és énekes improvizációk jellemezte műfaj autentikus interpretációjában is páratlan, nem fél távolabb lépni a megszokottól, és új oldalról megközelíteni azt. A zenész most először ad koncertet Magyarországon, ráadásul az iráni énekessel, Alireza Ghorbanival közösen lép majd a Bartók Béla Hangversenyterem színpadára.

Ghorbani nem ismeretlen a hazai közönség számára, hiszen 2019-ben a Fesztivál Színházban, teltház előtt mutatta be legszebb perzsa szerelmes verseket feldolgozó albumát. A különösen nehéznek tartott tasnif és radif énektechnika kiemelkedő mestere, aki annak ellenére, hogy művészetében a hagyományokból táplálkozik, mély tisztelettel és kíváncsisággal fordul a kortárs kultúra felé is. Rabābi című közös koncertjükön a múltba, a Mohamed próféta idejéből eredeztetett szúfizmus tanításaihoz és hagyományaihoz nyúlnak vissza. Mindketten a saját világuk felől közelítik meg, énekükkel egyesítve a perzsa és azeri költészetet. Teszik mindezt egyfelől olyan tradicionális hangszerek kíséretében, mint a moshtagh, a tar és a kamancheh, másfelől pedig olyan fiatal tehetséges magyar jazzmuzsikusok társaságában, mint az ütőhangszeres Dés András és az Archie Shepp zenekarában is nagybőgőző Szandai Mátyás.

Kiemelt kép: Alim Qasimov és Alireza Ghorbani (Fotó: Müpa)