Június 15-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban Dabóczi Dávid, a Közép-Európa Táncszínház művészének koreográfiájával a Szerver című előadást.  

Az ember körülményeitől függetlenül egész életén át keresi a lehetőséget a szocializálódásra. Korunk technológiája számos eszközt adott a kezünkbe, melyek segítségével elhalmozhatjuk magunkat barátokkal, csupán néhány perc alatt. Néhány kattintással emberek millióival „nézhetünk szembe”. Szeretjük, hiszen kényelmet nyújt a kapcsolatteremtésben, de mitől fog minket megfosztani? Milyen következményekkel jár egy felgyorsult, digitalizált világban élni? Mi történik ha ez hirtelen megszűnik? Nem működne a telefonunk, okoskütyüink megadnák magukat, nem hűtene a klíma? A Földön minden egyszer csak megállna és nem lenne más, mint az ember, és amit maga után hagyott. Egy ilyen utópisztikus világot álmodott meg Dabóczi Dávid, a Közép-Európa Táncszínház művésze, aki most koreográfusként mutatkozik be a társulat tagjaival a Szerver című előadással. A különleges hangulatú előadás megalkotásában Dabóczit az utóbbi évek szomorú eseményei inspirálták.  

„Az utóbbi két évben megtapasztalhattuk, milyen az, ha nincs a kezünkben az irányítás és hirtelen száznyolcvanfokos fordulatot vesz az életünk; gondoljunk csak a koronavírus járványra vagy a szomszédban zajló háborús helyzetre. Sokszor éreztük, sőt akár érezzük is, hogy világvége hangulat tombol a világban. Mindeközben a technika egyre jobban beszivárgott az életünkbe, szinte már létezni se tudnánk nélküle. Vagy talán mégis? Ez a kérdés mozgatta meg a fantáziámat, amikor megszületett az előadás alapötlete. Vajon mi lenne akkor, ha ez a „nagy világszerver”, ami jelenleg a létezésünk alapja, egyszer csak zárlatot kapna. Túléljük vagy elbukunk? Visszatalálunk az alapokhoz és újra egymásra találunk? Vagy menthetetlenül a vég felé robogunk? Fontosnak tartom kiemelni, hogy a technológiai újdonságoknak rengeteg haszna van a világban, a darab sokkal inkább arra akarja felhívni a figyelmet, hogy ne feledkezzünk meg önmagunkról, a társainkról, és húzzunk meg egy egészséges határt ebben a függőségi viszonyban” – fogalmaz. 

A június 15-én debütáló produkcióban Bozsányi Liliána, Gyevnár Réka, Ungi Krisztián és Barna Krisztián lép színpadra, a zenét Mádi László szerezte, a fénytervező Fogarasi Zoltán. Az előadás az Imre Zoltán Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Táncszínház, a SÍN Művészeti Központ, a Közép-Európa Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház Egyesület támogatásával jött létre.

Kiemelt kép: Promóciós kép a Szerver című előadáshoz (Fotó: jegy.hu)