A Müpa tizennégy éve mutatta be először Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével fémjelzett produkciót, Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operaciklusát. A rendkívüli, négy estét felölelő előadás Hartmut Schörghofer legendás rendezésének korszerűsített változata, amely három év kihagyás után tér vissza a Müpa színpadára. A június 9. és 22. között megrendezett Wagner-napokon kétszer is hallhatja a közönség a világsajtót is bejárt előadást, csakúgy, mint René Pape napjaink kiemelkedő basszusának dalestjét és a Rienzi című opera elképesztő akusztikájú, koncertszerű programját.

A Nibelung gyűrűje nemcsak a XIX. század, de Európa egyik legjelentősebb műalkotása. A több mint 16 órányi zenét magába foglaló sorozat négy részes: a rajnai sellők aranyának viszontagságos elrablását feldolgozó prológusból, A Rajna kincséből, az önállóan is sokszor játszott A walkürből, a félelmet nem ismerő hős utazásáról szóló Siegfriedből, illetve a világ pusztulását és az újrakezdés lehetőségét magába foglaló fináléjából, Az istenek alkonyából áll. A szereplők lehengerlő játéka és a cselekmény kalandossága magával ragadja a nézőt: az északi mitológia istenei, óriások és törpék mellet a napjainkban élő emberről is szól, neki is tartogat mondanivalót. A több mint százötven éves opera és annak történetei elgondolkodtatják a hallgatóságot: van-e még időnk változtatni a sorsunkon?

A Müpa nemzetközileg elismert Ringje két időpontban, június 9-12., és június 16-19. között négy egymást követő nap lesz látható, kiemelkedő nemzetközi és hazai közreműködőkkel: Karine Babajanyan, Sorin Coliban, Daniel Brenna, Albert Dohmen, Cornel Frey, Walter Fink, Christian Franz, Tomasz Konieczny, Petra Lang, Pasztircsák Polina, Jochen Schmeckenbecher, Schöck Atala, Egils Silins, Szemerédy Károly, Stefan Vinke és Nadine Weissmann jelenléte mellet az idei év különlegessége, hogy napjaink két világhírű Brünhildéje, Iréne Theorin és Catherine Foster is a Müpa színpadára lépnek. A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát. Ahogy a korábbi Wagner-napokon már tradícióvá vált, az előadások és a felvonások kezdetét idén is a zenekar rézfúvósai által megszólaltatott fanfár jelzi.

Fischer Ádám 2015-ben (Fotó: Kotschy Gábor)

Fischer Ádám 2015-ben (Fotó: Kotschy Gábor)

A Müpa fesztiválján egy másik hagyomány is megjelenik, miszerint szólóestet hallhat a közönség: ezúttal René Pape dalestjét, aki Wagner korának repertoárjából mutat be dalokat június 13-án. A fesztivál utolsó napján, június 22-én Wagner leggyakrabban játszott színpadi műve, a „bayreuthi tíz” előtt keletkezett Rienzi koncertszerű előadásával zárul. A szerző különleges darabját a Müpa nem először mutatja be a Wagner-napokon. Az előadáson a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart a kiváló német operadirigens, Marc Albrecht vezényli, az opera főbb szerepeit Günther Groissböck, Sara Jakubiak, Láng Dorottya és Stefan Vinke énekli.

A fesztivál ötletét életre hívó Fischer Ádám művészeti vezető és karmester gondolatmenete szerint a Wagner-napok „legfontosabb célkitűzése olyan előadói stílust kiépíteni, amely megfelel Wagner eredeti elképzeléseinek. Számára a drámai kifejezés, az intenzív szövegejtés volt a legfontosabb; a Sprechgesanggal (énekbeszéd) és a Gesamtkunstwerkkel, a szöveg, a zene és a színpadi cselekmény összművészeti egységével új műfajt teremtett. Arra törekszünk, hogy előadásaink minél inkább megfeleljenek Wagner víziójának.”

A kulturális élmény mellett a Müpa kulináris élvezeteket is kínál a budapesti Wagner-napok alatt. A Bohém étterem és P’Art kávézó az előadások egyórás szüneteiben vacsorával várja a nézőket, akiknek az étel mellett a a Ring négy szereplője – Wotan, Sieglinde, Mime és Gutrune – által inspirált kézműves söröket is megkóstolhatják, köszönhetően az intézmény és a mecseknádasdi Karl Mikrosörfőzde partnerségének. Mielőtt megkezdenénk az élményeket az épületen belül, a bejárat melletti különleges installációt is érdemes megcsodálnia a fesztiválra látogatóknak.

Kiemlet kép: Fischer Ádám (Fotó: Csibi Szilvia)